Eten waarvan je opveert

In de keuken van De Lindehof in Nuenen staat een kosmopolitische Surinaamse sterrenchef.

Waarom de Lindehof? Als het nieuwe kabinet - voornamelijk man en blank - het niet doet, doen we het zelf: onze etnische verscheidenheid vieren. Hoog tijd voor een bezoek aan de Surinamer. Maar geen gewone dit keer. Soenil Bahadoer, de kok van De Lindehof, is de enige Surinaamse chef met een Michelinster. Daar houden ze overigens geen etnische registratie van bij.


Hoe zitten we erbij? Nuenen is een dorp tussen Eindhoven en Helmond, waar de konijntjes in de voortuin huppelen en een huis nog Mon Rève kan heten. De Lindehof zit aan een pleintje met een stokoude - hoe kan het anders - lindeboom. Binnen waait een modernere wind tussen de paarse leren kuipstoelen die op een kamerbreed grijs tapijt staan. In het plafond is een ovale buislicht geknutseld dat de hele avond van kleur verschiet. Moet een geintje van Philips zijn. Vlakbij tenslotte.


Wat eten we? Bahadoer is geboren in Suriname, groeide op in Nuenen en kookt kosmopolitisch. We eten vier gangen: mosselen met wortel en octopus met vadouvan, tofoe en gebakken uitjes; zeeduivel met paddenstoel en wortel; wilde eend met specerijensaus, rode biet en linzen; tamarillo-ijs met rijstepap en structuren van ananas, karamelpudding met hazelnoot.


Smaakt het? Voor we over het eten beginnen eerst een paar woorden over de amuses. Normaal zijn we niet zo dol op het ratjetoe van smaken waarmee sommige koks hun gasten in een culinaire achtbaan duwen. Je komt er altijd een beetje vol en duizelig uit. Maar die van Bahadoer zijn bijzonder. Kipkroepoek met pompoencrème, garnaal met tandoori-mayonaise, een bonbon van zoete aardappel met chili-schuim, een piepklein kroketje van bakkeljauw en een fenomenaal hapje zachte pom tajer met ijskoud sardientjesijs. Eten waarvan je opveert.


Maar dan gebeurt er iets wat Bahadoer nooit kan hebben bedoeld: we vinden alles wat hierna komt een beetje, nou ja, saai. De octopuskussentjes met zachte currysmaak (vadouvan is een currymengsel) en het krokante zoet van gebakken uitjes en zachte tofoe, zo uit de toko de sterrenkeuken in gelopen, zijn nog wel lekker en apart.


Maar met de zeeduivel met paddenstoel zakken we af naar het niveau van de modale sterrenkeuken. En zelfs iets daaronder, want de vis heeft nauwelijks smaak van zichzelf, de donkere paddestoelcrème is bitter en de truffel die de kok er met enig ceremonieel aan tafel overheen schaaft is een teleurstellend smakeloze zomertruffel.


De wilde eend is beter. Mooi rosé en op het karkas gebakken, wat extra smaak geeft. Maar de combinatie met rode biet en het gestoofde pootje met linzen is klassiek en braaf.


We zien pas aan het eind weer iets van de brille van het begin terug. Het ijs van tamarillo, een soort tomaat, is vol en zoet op romige rijstpudding. De karamelpudding met hazelnootijs krijgt een fris zuurtje van yuzu, een hippe Japanse citrusvrucht, het favoriete zuur van de moderne topkok.


En dan, bij de koffie gebeurt het weer: bonbon van witte chocolade met appel en chili, banaan met panna cotta van vanille, kokosmakroon met kerrie. Bahadoer is een eenhapskunstenaar.


Hoe is de bediening? De jonge obers zijn aangenaam en correct maar ook een tikje los. Dat is wel zo plezierig.


Wat kost het? 67,50 euro, zonder drank.


Komen we terug? Onze gast van vanavond heeft zijn eigen manier om restaurants te beoordelen. Hij vraagt zich altijd af of ze een goed voorspel zijn voor een grande finale in bed. Daar kun je je bij de Lindehof best iets bij voorstellen. Maar we weten ook zeker dat het tussen de lakens opwindender zou zijn als we alleen de amuses hadden gegeten. En niet alleen omdat we dan nog honger hadden gehad.


Mosselen met wortel en octopus met vadouvan


De Lindehof


Beekstraat 15671 CS Nuenen040 - 283 7336www.restaurant-delindehof.nl


eten 8-


bediening 8


entourage 7


prijs-kwaliteit 7


Alle restaurantrecensies: vk.nl/uiteten


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden