Eten op de fiets

Slechts zes etappes en toch haalde nog niet de helft van de coureurs Parijs. Maar er waren dan ook genoeg verzachtende omstandigheden....

De eerste Tour de France, georganiseerd door Henri Desgrange, hoofdredacteur van het blad l'Auto, werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin. De 32-jarige schoorsteenveger won drie van de zes etappes en werd daarmee Tourwinnaar, met een voorsprong van bijna drie uur op de nummer 2, Louis Pothier. Ze legden bijna 2500 kilometer af, verdeeld over zes etappes.

Wat er tijdens de Tour door de jaren heen gegeten en gedronken werd, staat beschreven in het boekje Eten en Drinken bij de Tour de France van Anne Scheepmaker (Bzztoh, 1991). In de eerste jaren stopten renners onderweg om te eten, veelal in restaurants. Vlees en eieren, daar werd kilometer na kilometer op gereden. De bruine boterham met kaas klinkt op in de verhalen van toen over Nederlandse renners.

Meer dan tien jaar geleden, in 1985, deden medewerkers van de universiteit in Maastricht onderzoek naar wat een Tourrenner verbruikt en wat hij het beste zou kunnen eten. Een gemiddelde Tourdag kost een renner zesduizend kilocalorieën, vijf keer meer dan de basisenergiebehoefte van de gemiddelde mens. Tijdens een zware bergetappe verbruikt een renner negenduizend calorieën. Wielrenners halen hun energie vooral uit koolhydraten en eten dus veel zetmeel en suikers. Het menu van een gemiddelde Tour de France-rijder bestaat dan ook uit spaghetti, brood en rijst, aangevuld met speciaal geprepareerde voeding en sportdrankjes.

Tegenwoordig gaan renners soms een nachtje aan het infuus. Volgens dr.ir. W. Saris, destijds een van de onderzoekers in de Tour, levert dat tijdens het slapen drieduizend calorieën op. Maar om aan het fietsen te blijven is natuurlijk meer nodig. Uit het onderzoek van Saris bleek dat koek en taartjes de meeste energie opleveren en die laten zich bovendien gemakkelijk meenemen of uitdelen bij de ravitaillering.

Joop Zoetemelk reed tussen 1970 en 1986 zestien keer de Tour de France en haalde al die keren Parijs. In 1980 won hij de Tour. Op de fiets was hij dol op bananenbroodjes.

Bananenbrood

Nodig: 175 gram broodmix, 2 bananen (in plakjes gesneden), 75 gram boter, 50 gram bruine suiker, 2 theelepels koekkruiden, 1 ei, 100 gram cruesli en 3 eetlepels melk.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle ingrediënten en draai ze met de mixer tot een glad beslag. Giet het beslag over in een ingevette cakevorm en bak het in anderhalf uur gaar. Snijd het brood in plakken en besmeer die met boter of margarine.

Nanda Troost

De Tour de France 1997 begint op 5 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden