Eten met uitzicht

Waar kun je aangenaam buiten eten? Geuren spelen een belangrijke rol. Stinkt het naar autogas of geurt het naar zilte zee of kruidig bos?...

Als de dagen lengen wordt het tijd voor de terrassenspecials. Hoe mooier het weer, hoe belangrijker het wordt wáár je eet dan wát je eet. Het kletsblad Talkies heeft de Korte Putstraat in Den Bosch uitgeroepen tot eerste terrassenstraat van Nederland. En ook de enige in Nederland gemaakte restaurantgids Lekker heeft een zomerspecial uitgebracht met de beste restaurants aan het water, in de stad, in tuinen en aan zee.

Lekker is vooral bekend om de ranglijsten die er elk jaar in november in worden gepubliceerd: de tophonderd van Nederlandse restaurants, de tien beste koks, de beste gastheren/vrouwen, de hardst aanstormende kooktalenten, enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken of Lekker maakt er een ranglijst van. Maar als het op buiten eten aankomt, laten ze het ineens afweten. Alsof de kwaliteit van buiten eten zich niet net zo goed (of slecht) laat objectiveren als koken en bedienen. Er zijn best criteria aan te geven voor de beoordeling van goed buiten eten.

Hoe is het uitzicht bijvoorbeeld? Is het wijds, zit er beweging in het beeld, is alles plat of steekt er ook wat in de lucht, staan er huizen of flats in het beeld of is het louter bos en water. Wordt het zicht mooier naarmate de avond valt, of neemt de aantrekkelijkheid dan juist af. En het terras? Is het knus, windbeschut of juist uitgerust met een verkwikkend briesje. Geuren spelen buiten ook een belangrijke rol. Stinkt het naar autogas of geurt het naar zilte zee of kruidig bos? Af trekpunten zijn er voor ongedierte.

Aan de hand van criteria als deze moet een puntenschaal te maken zijn waarmee buiten eten gekwantificeerd kan worden en uitspanningen die daartoe gelegenheid bieden kunnen worden ondergebracht in ranglijsten, desnoods te onderscheiden naar water, bos en veld. Geheel uit eigen ervaring - dus bij lange na niet uitputtend - durven we zelf wel een ranglijst voor buiten eten op te stellen.

1 De Fuik in Aalst. Prachtig uitzicht over de afgedamde Maas. Weitjes, bootjes, koetjes, kerktoren. Groot terras.

2 De Roggebot bij Kampen. Uitzicht over het Vossemeer en het nieuwe land. Nog groter terras.

3 De Hamert in Wellerlooi. Uitzicht over de Maas.

4 De Engel in Dodewaard. Blik op de Waal en met een knik in de nek de kerncentrale.

5 De Pingerhof in Nuth. Knus terras met uitzicht op tuin en wei.

6 De Echoput in Hoog Soeren. Terras aan de vijver in de bossen.

7 De Bokkedoorns. Overveen. Zicht op duinen.

8 De Watergeus in Noorden. Fantastisch uitzicht over de Nieuw koopse plassen, maar steekvliegjesplaag in mei. Klamboe mee.

9 De Belhamel in Amsterdam. Grachtenuitzicht.

10 Alle strandtenten van Nederland. Zee.

Een waarschuwing: de kwaliteit van het buitengebeuren zegt nog niks over het eten. Helaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden