ETEN EN ZO

Voor de deur lijkt het wel oorlog. De straat is opgebroken en op de grens van zand en asfalt staat een grimmige rij roadblocks....

Over Sofra werd gesproken. Je zou het kunnen toeschrijven aan de rumoerige uitstraling: alleen al dankzij de hardgroene en zalmroze wanden tettert het restaurant de bezoeker tegemoet. Maar waarschijnlijker is het dat de kok van Sofra gewoon een aardig potje kan koken en dat de sfeer er deugt. Vanavond heerst niettemin het in horecakringen even gevreesde als gebruikelijke januaridipje: drie bezette tweepersoonstafeltjes in een zee van ruimte.

Van de menukaart blijkt het grootste deel inderdaad te vallen onder de noemer 'Turks-mediterraan', maar er zijn gerechten die zich zelfs aan die toch al zo ruimhartig opgezette categorie lijken te onttrekken. Hertenbiefstuk bijvoorbeeld, vergezeld van cranberrysaus, peultjes en een aardappeltaartje. Bestel dat aan de boorden van de Middellandse Zee, en meewarige blikken van omstanders zijn je deel.

Dan is het sympathiek dat de ober van Sofra die winterse schotel op verzoek, maar zonder een seconde te aarzelen, in het goedkoopste 'mezze-menu' van de kaart past. Die mezze-menu's, vanaf 19,50 euro, moet je per tafel bestellen - wellicht omdat het gegoochel met bakjes, schaaltjes en bordjes anders ondoenlijk zou wezen. Ze vormen een verhaal apart, en het zou niet verbazen als in dat verhaal de kern schuilt van Sofra's succes.

Eerst komt een gang koude mezze, varind van ingelegde zeevruchten en een met couscous gevuld zalmrolletje tot pittige, geroosterde paprika met roomkaas en een stuk lamsham. Er is goed Turks brood, dat later gezelschap krijgt van drie warme mezze, waaronder de vermaarde b, een knapperig gefrituurd rolletje met kaasvulling.

Zo heb je al een carrousel van smaken gehad, terwijl het hoofdgerecht nog moet komen. Wie vanavond vis bestelde, treft op zijn bord een aardige moot zeewolf en een wat stugger uitgevallen stuk zwaardvis, naast een voorbeeldig garnituur van rijst, venkel en courgette. Geen kinderachtige portie. Ook de punt baklava, op een mooi opgemaakt bord geserveerd, is niet de kleinste. Rekening voor twee, inclusief aperitief, redelijke fles huiswijn en koffie toe: iets meer dan 60 euro. Geen wonder dat over Sofra wordt gesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden