Eten en drinken

In Utrecht schijnt een restaurant te zijn waar men passende gerechten maakt bij een fles wijn, ook als deze door de klant zelf is meegebracht....

Fiona Beckett, de auteur van dit van oorsprong Engelse boekje, heeft al meer boeken over wijn op haar naam staan. Ze geeft in Eten en drinken veel zoeksleutels om bij het voedsel passende wijnen te vinden. Zo heeft ze niet alleen bepaalde gerechten opgenomen, maar ook losse ingrediënten, kruiden en volledige 'keukens'.

De adviezen hebben niet alleen betrekking op wijn. Beckett vat haar taak wat ruimer op; daar waar bier volgens haar lekkerder is, vermeldt ze dat ook. Sommige gerechten vindt ze zelfs lekkerder zonder alcohol, dan adviseert ze bijvoorbeeld thee of koffie. Bij haring raadt ze aquavit aan. Leuk is het rijtje 'Wijnen die altijd goed zijn', waarin Sauvignon blanc: 'Heel erg goed in combinatie met vis, salades en pittige oosterse gerechten.'

Ook voor wie helemaal niet thuis is in de wereld van bier en wijn, biedt dit boekje houvast. Het begint met een opsomming van verschillende typen, zoals 'soepele, niet te zware rode wijnen'. Voorbeelden daarvan zijn 'de meeste Merlots, niet te dure Cabernet Sauvignon, Bordeaux, Chianti, Rioja, duurdere Bourgognes'. En die smaken onder andere goed bij paddestoelen en kaas. We probeerden het advies uit bij een aardappelgratin met oesterzwammen en moesten constateren dat het goed is.

Maar nu eerst het beloofde recept voor een salade met andijvie en tutti frutti (Volkskeuken, 7 januari 2002). Met wijnadvies, maar niet van Beckett. Andijvie komt in het boekje alleen in gekookte vorm voor en tutti frutti in het geheel niet. We namen het advies om wijn of bier met een smaakje te combineren met datzelfde smaakje in het gerecht. In tutti frutti zitten pruimen en er bestaat een echte pruimenwijn, van Waddendelicatessen (o.a. verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels en op de Waddeneilanden). Het bleek een gouden greep. Ook letterlijk, want de droge wijn heeft een prachtige kleur.

Laat de dressing zeker een uur op smaak komen of gebruik overgebleven saus en marinade van spiesjes. Zeef vervolgens knoflook en peper uit de dressing. Snij de andijvie in smalle reepjes en was ze goed. Laat uitlekken in een vergiet. Snij de tutti frutti en de feta in kleine blokjes. Schep alle ingrediënten in een slakom door elkaar. Roer er eventueel nog wat extra notenolie door. Lekker door de combinatie van bittere andijvie met zoet van tutti, zout van feta en pittig van pepertje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden