Eten bij de ambassadeur

De Thai is de Chinees van de jaren negentig. Waar in de jaren zestig en zeventig Chinese restaurants Nederland overstroomden, schieten nu de Thais uit de grond....

MAC VAN DINTHER

De dame die het woord voert, geeft een patriottisch antwoord: 'Chinees is steeds hetzelfde, altijd zoetzuur. Thais is altijd anders.' Behalve chauvinistisch is dat ook aantoonbaar onjuist. Geen keuken is zo gevarieerd als juist de Chinese.

Geen nood, ze heeft nog een verklaring: toerisme. Thailand is een geliefd vakantiedoel. 'En wat mensen op vakantie hebben geproefd, willen ze thuis ook eten.' Ook dat overtuigt maar half. Als deze redenering opgaat, zou Nederland bedolven zijn onder Spaanse restaurants en zouden Chinezen met een lantaarntje te zoeken moeten zijn, want wie ging ooit naar China op vakantie?

We hebben zelf ook een uitleg: prostitutie. Het verhaal gaat dat Thaise hoertjes in Nederland die 'uitgewerkt' zijn een eettent beginnen, vaak met een Hollandse partner. Dat zou ook verklaren waarom de helft van de Thaise restaurants in Nederland in en rond Amsterdam zit. Ook dat speelt een rol, geeft de ambassadedame grif toe.

Snelle groei leidt per definitie tot wildgroei. Zo duiken restaurants op die zich tooien met het predikaat Thai, maar eigenlijk maar wat aanklooien. Vandaar dat ambassadeur Prachya Davi onlangs het initiatief nam tot de oprichting van een vereniging van 'echte' Thaise restaurants, de Thai Restaurant Association (TRA).

Een exclusieve club. Wie lid wil worden moet langs een ballotagecommissie, beunhazen - en ex-hoertjes? - zijn niet welkom. Daar staat tegenover het voorrecht het keurmerk van 'echte' Thai te mogen voeren. Maar er is meer.

Leden kunnen goedkoop origineel Thais Singha-bier bestellen via de ambassadeur die een persoonlijke vriend is van de brouwer. Ook de invoer van Pandanrijst kan via hem voor een vriendenprijsje. Een ondernemende ambassadeur. Ongebruikelijk, maar niet verboden, zegt een woordvoerder van ons ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maar wat, willen wij weten, is nou de 'echtste' Thai in Nederland. Waar bijvoorbeeld neemt de ambassadeur zijn gasten mee naar toe als hij Thais gaat eten? Simpel, zegt de woordvoerster. 'Naar Phuket in Scheveningen. Daar is hij mede-eigenaar van.' Een zéér ondernemende ambassadeur.

Anders dan Chinezen, die hun fortuin maakten als voeder van de middenklasse, zoeken Thais de uiteinden van de markt op. Aan de onderkant zijn er zeer eenvoudige Thaise eethuisjes, aan de bovenkant chique restaurants.

Phuket, gehuisvest in een nieuwbouwproject aan de haven van Scheveningen, hoort in de laatste categorie. Grote ramen kijken uit over de haven, binnen schuifelen obers in glanzend rode pofbroeken door een decor van gouden boeddhabeelden.

Echt Thais eten bestaat uit een menu van allerlei gerechten, hebben we ons door de ambassade laten vertellen. Phuket biedt keuze uit drie: Menu Pattaya van 65 gulden, Bangkok (f 82,50) en Phuket voor (98 gulden). We kiezen voor de middenmoot, menu Bangkok, voornamelijk omdat daarin 'dagverse vis' is opgenomen.

Een traditioneel Thais menu trapt af met voorafjes. Voor ons zijn dat garnalen in gebakken mie, kip met ui in een gefrituurd deegje en een nogal vet toastje. Deel twee is soep. Een hoogtepunt, want Thais kunnen uitstekend soep koken. De onze is een verrukkelijke hete garnalensoep met paddestoelen en citroengras.

Na de soep komt alles tegelijk: erg gewone sateh, even on-bijzondere roergebakken kip met bamboe, koude salade van inktvis, uien en tomaat, opwindende eend in kokos met een beetje veel ananas.

De dagverse vis blijkt Victoriabaars te zijn. Een hele prestatie voor een restaurant in een Hollandse zeehaven, omdat Victoriabaars uit het Victoriameer in Tanzania komt. Hij is wel goedkoop en aangezien de vis is gefrituurd in beslag en overgoten met zoetzure saus, doet de vis-

smaak er toch niet zo veel toe.

De Thaise keuken heeft de naam heet te zijn. Dat klopt, maar wie om de pepers heen eet, kan het vuur enigszins vermijden. Hoe authentiek Thais het eten is, kunnen we niet beoordelen. Daarvoor zijn we te weinig thuis in de Thaise keuken. Zinvoller is het om Phuket te vergelijken met Nederlandse restaurants in dezelfde - hogere - prijsklasse.

Die wedstrijd eindigt nipt onbeslist wat ons betreft. De Thai gebruikt goedkopere ingrediënten - kip en Victoriabaars zul je in de betere Nederlandse horeca niet vinden - maar de smaken zijn meer uitgesproken, wat ook wel eens leuk is.

Voor ons vertrek willen we nog even de complimenten overbrengen aan de pianist die de hele avond evergreens als Copacabana en I write a song gevoelvol heeft vertolkt. Maar de stoel achter de glanzend zwarte piano is leeg, de toetsen worden bestuurd door een elektronische geest. De pianist is gevlogen. Zeker even bier halen bij de ambassadeur.

Mac van Dinther

Phuket, Schokkerweg 65, Scheveningen. Tel: 070-3063888

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden