Etceta, etceta

De mooiste millenniumgedachte zat in de eerste aflevering van Van de schoonheid en de troost. Wim Kayzer vraagt Woye Solinka wat het leven de moeite waard maakt....

Cornald Maas

Verder was Marco Borsato in dit millenniumweekend op alle netten te zien. 'Het is de dag van de verbroedering! Dat moet je niet vergeten!' Was Ruud godzijdank even nergens. Was de paus, zo te zien, niet erg in zijn schik met het jubeljaar. Was professor De Jager niet bereid af te wijken van de Utrechtse meridiaan. Was Wim Duisenberg optimistisch over de economische groei. Was Youp snel en scherp. Was Freek somberder dan Youp, maar stak hij zijn gehoor toch een behartenswaardig hart onder de riem. Was Annie er weer, en was Ischa er weer, dankzij een herhaling van dat wonderbaarlijk mooie gesprek uit 1992. En was de mensenmassa op de Dam ontspannener dan veel geregisseerde groepen feestgangers elders op de wereld.

Mooie en afwisselende millennium-tv dus, en ik had u er uitvoeriger over willen berichten. Maar ik had buiten Hallo 2000 gerekend, de marathon van de NOS. Of liever: de nachtelijke uren daarvan. En dan vooral de bijdrage van Philip Freriks.

Stelt u zich voor: het is ongeveer half drie 's nachts, nog geen millenniumprobleem gesignaleerd, Philip Freriks kondigt, vanuit een soort doodskist, de zoveelste millenniumwisseling aan. Florida, Disneyland. 'We zullen allemaal wel weer broeders en zusters moeten zijn, vermoed ik.' Co-presentatrice Aldith Hunkar niest. Zegt: 'Dit is Fido Dido.' Freriks: 'O jee.' Hij is moegestreden. De fonkeling is uit zijn ogen verdwenen.

Hunkar probeert te redden wat er te redden valt. 'Het is spectaculair wat ik daar zie.' Freriks: 'Ja, maar wat gebeurt er nu?' Hij graait in zijn papieren. Is het spoor bijster. Zakt nog wat verder onderuit. Kan zijn lachen amper inhouden tijdens een gesprekje met de vader van een millenniumbaby. Bromt dan toch: 'Op wie lijkt het meisje, etceta, etceta.'

Arme presentatoren. De zoveelste live-schakeling. Freriks: 'Dit zou Mexico wel eens kunnen zijn.' Hunkar: 'Ik gok op Peru.' Freriks: 'Zie je, ik heb gelijk. Het is Chili.' Mag deze Wim T. Schippers-tv in het komende jaaroverzicht?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden