Etappe 10: De sprinters aan de havermout, de klimmers aan de yoghurt

Vandaag etappe 10 van de Tour de France. Een vlakke rit, dus de renners hebben tijd om te herstellen. Wat eet een renner eigenlijk op een dag?

Kwiatko zet zijn tanden in een flinke energiereep. Beeld afp
Kwiatko zet zijn tanden in een flinke energiereep.Beeld afp

Ook de leek kan aan de ontbijttafel de sprinters en de klimmers uit elkaar houden. Hij hoeft alleen maar te kijken naar hun bordje. De bonkige sterke mannen duiken op de havermout- of rijstepap. Bij de yoghurt en het fruit staan de iele berggeiten. 'Die moeten nog hard een berg omhoog fietsen. Dan moet je bij het ontbijt geen kilo aankomen', zegt Jesper Boom, kok bij LottoNL-Jumbo.

Op zware dagen, zoals de koninginnenrit afgelopen zondag, verbruiken renners tegen de 6.000 calorieën. Boom: 'Dat zijn zeker twintig bruine boterhammen, goed besmeerd met extra jam.' Normaal heeft een gezonde man 2.500 calorieën nodig.

Blijven eten, blijven eten, is daarom het mantra van de koks. Boom probeert zo gevarieerd mogelijk te koken. 'Ze eten vrijwel geen dag hetzelfde. Dat is belangrijk. Stel dat ze iedere dag rijst en kip zouden krijgen, dan zou ze de eetlust snel vergaan. Daar gaat niemand harder van fietsen.'

Tijdens de etappe krijgen ze nog broodjes met jam of pudding, de zogenoemde gelletjes en bananen. Niet te veel tegelijk, want als je te veel zoetigheid of koolhydraten binnenkrijgt, dan wordt je maag opstandig. Of je darmen, zoals bij Tom Dumoulin in de Giro d'Italia.

Na de finish krijgen de LottoNL-Jumbo-renners gelijk een proteïneshake. 'En een flesje kersensap. Dat drinkt bijna iedereen in het peloton, let maar eens op. Vaak gewoon gevulde Spa-flesjes met rode vloeistof. Kersensap is goed voor de spieren, en ook nog eens erg lekker.'

In de bus staat dan al de eerste volwaardige maaltijd klaar. Bami met kip, tagliatelle met zalm, spaghetti bolognese, risotto. 'Allemaal sous-vide, dus vacuüm voorverpakt. Dat hoeft de buschauffeur alleen maar even in de magnetron te zetten.'

Als alle wielrenners gemasseerd zijn krijgen ze in het hotel nog een driegangenmenu voorgeschoteld van Boom. 'Niet super bijzonder, hoor. Een flinke salade, een hoofdgerecht en een dessert. En iedere dag twee van de drie: rijst, pasta of aardappelen.'

Nee, over het eten mogen ze niet klagen, vindt Boom. 'Drie weken lang, iedere dag weer wat anders. Dat lukt de meeste mensen thuis niet eens.'

Jesper Boom, kok bij LottoNL-Jumbo. Beeld
Jesper Boom, kok bij LottoNL-Jumbo.Beeld
null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden