Estro door met oude eigenaar

Crèche-reus Estro maakt een door-start onder de naam Smallsteps. Het resultaat van een onderonsje?

AMSTERDAM - De nieuwe eigenaar van Nederlands grootste crèche-exploitant Estro is deels dezelfde als de oude. Zaterdag startten 250 van de 325 vestigingen van Estro door onder de naam Smallsteps. De nieuwe eigenaar is HIG Capital. HIG was via zijn dochteronderneming Bayside ook een van de eigenaren van Estro.


Door de doorstart is de opvang van 26 duizend kinderen en de werkgelegenheid van 2.600 mensen verzekerd. Maar voor vijfduizend kindplaatsen en duizend werknemers is nog niets geregeld. Smallsteps garandeert wel dat de ongeveer honderd vestigingen die het niet overneemt, deze maand openblijven.


De ouders van deze vestigingen kregen zaterdag een brief van directeur Jean-Pierre Bienfait van Smallsteps (tot zaterdag directeur van Estro). 'Wij gaan samen met u en de curator, de heer Jongepier, in de komende weken zoeken naar een passend alternatief.' Volgens zijn woordvoerder betekent dit niet dat Smallsteps probeert deze klanten mee te nemen naar zijn eigen vestigingen.


Nu de oude eigenaar ook weer opduikt als de nieuwe eigenaar, lijkt de doorstart het resultaat van een onderonsje, in stilte voorbereid met steun van curator Wouter Jongepier. Jongepier werd op 10 juni al door de rechtbank in Amsterdam aangesteld als 'stille curator'. Vanaf dat moment kon hij het faillissement en de doorstart voorbereiden.


Maar Jongepiers woordvoerder ontkent dat er alleen is gesproken met Smallsteps over een doorstart. 'Er is gesproken met landelijke partijen, maar die hadden geen interesse', zegt hij. Namen noemt hij niet.


Toch meldde zich vrijdag nog een groep potentiële kopers voor heel Estro: het Consortium van Maatschappelijke Ondernemers in de Kinderopvang. Dat is vooralsnog een los 'netwerk' van lokale, meest middelgrote kinderopvangorganisaties. Volgens Geert de Wit, directeur van de Eindhovense Kinderopvanggroep (40 miljoen omzet) en een van de woordvoerders van het consortium, is het consortium groot genoeg voor zo'n omvangrijke overname. 'Wij hebben met zijn allen 25 tot 30 procent van de Nederlandse markt voor kinderdagopvang, vijf keer zo veel als Estro. Wij kunnen heel Estro makkelijk absorberen.'


Het idee was dat lokale crèche-ondernemers een of meerdere Estro-vestigingen inlijven. De Wit heeft dat plan nog niet opgegeven. Morgen komen de deelnemers aan het consortium bijeen in Amersfoort om hun plannen te concretiseren. Inmiddels laat De Wit de mogelijkheden onderzoeken om de doorstart van zaterdag juridisch aan te vechten. 'Als er mogelijkheden zijn, zullen we dat zeker doen.'


HIG Capital is met 12 miljard euro aan bezittingen een flinke investeringsmaatschappij van het type private equity (beursloos beleggen voor kapitaalkrachtigen). Binnen HIG heeft Bayside (met 4 miljard euro aan bezittingen) een speciale taak: moeilijke projecten. Daarbij gaat het om het op korte termijn overnemen van bedrijven die al zwaar in de problemen zitten.


Aan Estro heeft Bayside een grote strop gehad. Estro had eind 2012 al een negatief eigen vermogen van bijna een half miljard euro. Het bedrijf had grote schulden aan zijn eigen eigenaren en aan een groep banken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden