Estland misbruikt weer foto concentratiekamp voor reclame

Opnieuw zorgt een reclamecampagne in Estland voor opschudding. Dagblad Eesti Ekspress publiceerde een foto van uitgemergelde gevangenen van het concentratiekamp Buchenwald bij een advertentie voor vermageringspillen. De slogan bij de foto was: 'Een, twee, drie... de vermageringspillen van Dokter Mengele doen ook wonderen voor jou!' Onderaan de foto stond het schokkendede onderschrift: 'Er waren geen dikke mensen in Buchenwald!'

null Beeld

Buchenwald was een concentratiekamp waar duizenden Joden de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wrede arts Josef Mengele voerde niet in Buchenwald zoals de krant laat uitschijnen, maar in Auschwitz experimenten uit op mensen. Hij hield aan zijn wreedheden de bijnaam 'Engel des doods' over.

De advertentie voor de pillen zorgt voor heel wat beroering in het Baltische land. De burgemeester van de hoofdstad Tallinn sprak al zijn afschuw uit en richtte zich ook tot de redacteurs van de krant. 'Beseffen die wel hoeveel mensen er omgekomen zijn in Buchenwald? Weten ze eigenlijk wel wat Mengele allemaal verricht heeft? Mengele was verantwoordelijk was voor de dood van naar schatting 40.000 mensen. De advertentie is dan ook verwerpelijk', aldus Mihhail Kõlvart.

Holocaust
De voorzitster van de Joodse Gemeenschap in Estland, Alla Yacobson heeft op haar beurt de advertentie scherp veroordeeld en vindt 'grappen' maken over de Holocaust verwerpelijk. 'Het maken van cynische grappen over de Holocaust aan de hand van een foto van concentratiekampgevangenen getuigt niet alleen van een gebrek aan goede smaak, het toont ook aan dat onze samenleving een gebrek heeft aan ethische waarden.'

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf in Estland een foto van een concentratiekamp gebruikt voor commerciële doeleinden. De nationale gasmaatschappij GasTerm Eesti maakte eerder al gebruik van een foto van de ingangspoort van het concentratiekamp in Auschwitz om haar producten aan te prijzen. Boven de bekende woorden 'Arbeit macht frei' plaatste de gasmaatschappij de volgende reclameslogan, 'Gasverwarming - handig, makkelijk en effectief'. De maatschappij haalde na protest de foto van haar website en bood excuses aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden