Estafetteploeg in B-opstelling naar record

In het Britse voetbal is het traditie dat de jongste speler de schoenen van de ouderen poetst. Zaterdag, in de Leidse Hout, draaide Troy Douglas de rollen om....

Geintje, lachte Douglas na afloop. 'Ik had afgesproken dat ik Virgils schoenen zou poetsen als we de limiet voor de EK in München hier zouden halen.' Die limiet (39,40) werd tijdens de 31ste wedstrijd om de Gouden Spike geslecht en dat met een team dat vooraf niet eens als het sterkste kwartet op de relay gezien werd.

De geblesseerde Martijn Ungerer en Patrick van Balkom keken vanaf de zijlijn met genoegen toe hoe de beide Douglassen, Beck en Spier ook hún ticket naar Beieren bij het KNAU-reisbureau reserveerden. De wissels waren nog niet overal perfect, maar vrij eenvoudig snelde het viertal over de baan.

De jury was er aan het eind van de middag vrij snel uit. De traditionele Gouden Spike ging naar de sprinters. Doorslaggevend was dat zij een nationaal record (ook nog eens goed voor een bonus van de KNAU van 500 euro) liepen, anders was het vergulde schoentje naar Rutger Smith gegaan.

Het jeugdig krachtmens uit Leek komt met discus en vooral kogel aardig in de buurt van de nationale records van Erik de Bruin. Vorige week was er met de kogel al een uitstekende prestatie tijdens de FBK-Games (20.39, De Bruin stootte in 1986 20.95 meter), zaterdag verbeterde hij met de discus zijn persoonlijk record met bijna een meter.

De schotel zweefde naar 63.77 meter. (De Bruins record uit 1991 staat op 68.12.) De jonge Smith is momenteel de Nederlandse atleet die het hoogst op de internationale ranglijsten staat.

Zo was er nog geen Gouden Spike voor Smith, maar het zal niet lang duren voordat de blonde reus definitief in de voetsporen treedt van De Bruin, die tussen 1980 en 1992 liefst zesmaal een spike uit Leiden mee naar huis mocht nemen en die, belangrijker, destijds tot de mondiale top behoorde.

Het schoentje dat zaterdag werd uitgereikt, moet door vier mannen - Douglas I, Douglas II, Beck & Spier - gedeeld worden. Het wordt straks nog een heel gepuzzel voor coaches Peter Verlooy, Wigert Thunnissen en Henk Kraaijenhof.

Want wat wordt de ideale opstelling op de slotdag in het Olympisch Stadion van München? Met reserves zullen er zes man naar Duitsland reizen, maar welke vier gaan er lopen?

Moet Ungerer starten, of wordt de voorkeur gegeven aan Beck, de atleet/bobsleeër uit Groningen? Een Van Balkom in vorm hoort zonder meer in het team thuis, net als Troy Douglas. Maar wie wordt de anchorman, de loper die het stokje naar de finish brengt, de rappe sprinter die net dat beetje extra geeft?

Bovendien was zaterdag de derde schakel in de ketting voorbehouden aan de getalenteerde Caimin Douglas, maar die is in augustus nog niet startgerechtigd.

Een jaar geleden kwam de Antilliaan nog voor zijn eilandengroep uit op de WK van Edmonton, pas in oktober mag hij voor Nederland gaan lopen. Omdat hij een Nederlands paspoort bezit, telt het record dat hij met het estafette-team vestigde overigens wél.

De grootste grijns was zaterdag op het gezicht van Timothy Beck te zien. De jonge student gleed in februari nog als starter/remmer met Arend Glas door het ijskanaal van olympisch Utah. De kans is groot dat de donkere Drentse atleet in augustus naar zijn eerste atletiekevenement mag, hetzij als reserve, hetzij als starter van de estafetteploeg. `Na de prestatie van vandaag hoor ik in het team thuis, maar ik ga niet dwarsliggen als de coaches anders beslissen, pas ik me aan.'

Beck (25) heeft de verre reizen per trein uit Groningen naar de centrale relay-trainingen in het Olympisch Stadion graag over voor zijn sport. Hij heeft nog geen sponsor en loopt temidden van de andere sprinters rond in bobslee T-shirts.

Die winterse sport denkt hij goed te kunnen combineren met de atletiek. `Maar als ik ooit een keuze zou moeten maken, dan weet ik wel. Ik droom al eeuwen van de Zomerspelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden