Estafettegoud VS bij ontstentenis Nederlands team

Zonder slag of stoot hebben de Nederlandse zwemvrouwen afstand gedaan van hun kroon op de 4 x 100 meter vrije slag bij de WK kortebaan. Tussen 2006 en 2010 was de nationale estafetteploeg een klasse apart op het spectaculaire aflossingsnummer in het 25-meterbad. Nederland, ontbrekend in Istanbul, veroverde in 2006 (Shanghai), 2008 (Manchester) en 2010 (Dubai) met overmacht de wereldtitels.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

AMSTERDAM - Het waren de gouden jaren van het collectief dat ook wel de Golden Girls werd genoemd. Twee vrouwen ontbraken nooit in de Nederlandse opstelling: Inge Dekker en Hinkelien Schreuder. Femke Heemskerk en Marleen Veldhuis haalden tweemaal het estafettegoud. Ranomi Kromowidjojo was er maar één keer bij. In 2010 in Dubai was zij de ijzersterke slotzwemster. Chantal Groot, een echte estafettezwemster, was in 2006 een van de Nederlandse succesvier.

Zaterdag ontbrak een Nederlands kwartet op het nummer. Er was door de zwembond KNZB geen ploeg naar Istanbul afgevaardigd, omdat er 'geen representatief team' viel samen te stellen. De azen Kromowidjojo en Heemskerk genoten de voorbije maanden van een wedstrijd- en trainingpauze. Dekker, deze herfst actief in het wereldbekercircuit op de kortebaan, denkt na over haar zwempensioen. Haar studie heeft voorlopig voorrang. Schreuder en Veldhuis, twee Twentse troeven, zijn beiden gestopt.

Van de jongeren was slechts Maud van der Meer nog in goeden doen, maar haar 53,38 seconden op de 100 vrij werd door technisch directeur Jacco Verhaeren van onvoldoende gehalte gevonden. Zij zou met die tijd in Istanbul in de individuele finale overigens zesde zijn geworden. Het goud was daarin voor de Duitse veteraan Britta Steffen (52,31) die de wereldtitel overnam van de afwezige olympische langebaankampioen Ranomi Kromowidjojo. Die won twee jaar geleden in Dubai in 51,45.

Het Nederlandse estafettezwemmen is bij de vrouwen in een overgangsfase beland. Achter het tweetal Kromowidjojo en Heemskerk, een duo van wereldklasse, moeten nieuwe krachten worden gevonden. Als Inge Dekker haar loopbaan nog verlengt, is de speurtocht eerder klaar.

Als mogelijke opvolgers kwamen bij de Martinez Cup in Amsterdam, twee jonge talenten naar boven. Kromowidjojo twitterde hun namen persoonlijk. Amy de Langen uit Maarssen nam haar Nederlands record voor 15-jarigen op de 100 meter vrije slag over. Het was 55,62 (uit 2005) en werd 55,39 (25-meterbad). Bij de 16-jarigen gingen Esmee Vermeulenover de tijd van Kromowidjojo heen: 55,12 werd 55,02.

In Istanbul werd de vacante titel op de estafette overgenomen door de Verenigde Staten. Het viertal Romano, Hardy, Neal en Schmitt zwom naar 3.31,01; bijna drie seconden achter het wereldrecord van Veldhuis, Dekker, Kromowidjojo en Schreuder uit 2008. In 2010 vestigde Nederland in Dubai een kampioenschapsrecord, met 3.28,54.

Die vergelijkingen in tijd zeggen iets over het mindere niveau van het WK-toernooi van Istanbul, waarin de Amerikaanse alleseter Ryan Lochte imponeerde met een twee wereldrecords op de wisselslag. Hij veroverde in Turkije zes wereldtitels.

Lochte baarde opzien door, ondanks verzet van de Turkse officials, zijn medailles weg te geven aan kinderen op de tribune. 'Bij mij eindigen die medailles in de sokkenlade. Die kinderen herinneren zich zo'n plak voor altijd.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden