Essent legt grote centrale stil

Energiebedrijf RWE/Essent legt ook zijn tweede energiecentrale in het Limburgse Maasbracht vanaf de zomer in de mottenballen. De eerste van de Clauscentrale werd begin vorig jaar al stilgelegd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - RWE heeft nu drie grote, moderne centrales volledig buiten gebruik gesteld of dat aangekondigd. Eind vorig jaar werd de splinternieuwe tweede centrale in Moerdijk al afgeschakeld.

Concurrent Nuon houdt twee van de drie eenheden van haar nieuwe Magnumcentrale in de Eemshaven buiten gebruik. Die gasgestookte centrale kostte 1,8 miljard euro en kwam in juni vorig jaar in bedrijf. Verdere plannen om centrales 'in de mottenballen' te leggen heeft Nuon niet, zegt algemeen directeur Peter Smink. Wel houdt het bedrijf gasgestookte centrales in bedrijf op laag vermogen, om desgewenst meteen aan een hogere energievraag te kunnen voorzien.

Het tijdelijk volledig uit de markt halen van de centrales is volgens de bedrijven noodzakelijk vanwege overcapaciteit en de concurrentie die gascentrales ondervinden van goedkope steenkool, kernenergie en van gesubsidieerde duurzame energie in Duitsland. 'Een beperkt aantal draaiuren in combinatie met zeer lage groothandelsprijzen biedt geen mogelijkheden voor een economisch rendabele bedrijfsvoering van de centrale in Maasbracht', zegt RWE. De Clauscentrale zou op volledige capaciteit twee miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien.

De eenheid die nu wordt gesloten, werd in 2012 in gebruik genomen. De sluiting geldt tot de exploitatie weer economisch rendabel is. RWE ziet voor de toekomst vooral kansen op de nabijgelegen Belgische markt.

Door het bijbouwen van nieuwe centrales hebben de energiemaatschappijen hun opwekcapaciteit de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld. Daarbij werd uitgegaan van een veel optimistischer economisch groeiscenario dan zich in werkelijkheid voordeed.

De beschuldigende vinger van zowel RWE als Nuon gaat echter vooral naar de hernieuwbare energie uit Duitsland, die op piekuren met veel zonneschijn en wind goedkoop kan worden geïmporteerd. 'In Duitsland staat 60 GW vermogen aan dit soort groene energie. Dat is drie keer zoveel als de totale capaciteit van groene en grijze stroom die we in Nederland hebben. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als de wind goed waait en de zon schijnt', aldus Smink.

Toch is Nuon volgens hem geen voorstander van een capaciteitstarief, waarbij het bedrijf betaald zou moeten worden voor het beschikbaar houden van fossiele centrales om de energievoorziening te garanderen. 'Zo'n tarief is niet nodig. Er is voldoende capaciteit in de markt. Het systeem werkt nog.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden