Esquire: blad voor mannen onder elkaar

Dure kleding, eten, drinken en iets met auto's of motoren. Esquire weet wat mannen willen. Vrouwen komen er bekaaid vanaf.

Het blad Esquire weet wat mannen willen, of zou moeten willen. Beeld
Het blad Esquire weet wat mannen willen, of zou moeten willen.Beeld

Het gevaar van Esquire, 'man op z'n best', is dat je je als mannelijke lezer al snel een boerenlul voelt, in je journalistenkloffie en gewoonlijk wat warrige kapsel. Jaloezie ligt voortdurend op de loer.

Hoofdredacteur Arno Kantelberg weet wat mannen willen. Of zouden moeten willen. Allereerst is daar natuurlijk de kleding, die maakt immers de man.

Het mag wat kosten ook. Op de ene pagina werpt 3 FM-dj Domien Verschuren je een schalkse blik toe in zijn vrolijke Levi's 501 spijkerbroek met 'patches', op de andere showt kledingingenieur (kledingingenieur!) Arthur Peute een pak, of beter gezegd zes pakken.

Schitterende foto's, daar niet van. Op één foto draagt Peute kleding met een winkelwaarde van in totaal 3.479 euro. Iedereen moet zelf maar bedenken wat hij daarvan vindt.

Hoofdzaak

De foto van dj Verschuren (en singer-songwriter Lucas Hamming) wordt overigens onder het kopje 'promotie' gerangschikt, ook wel advertentie genoemd. Je gaat het pas zien als je het doorhebt, die boys dragen die 501's met patches en niet van echt te onderscheiden verfspatten niet voor niks.

Andere pijlers: eten en drinken, een beetje sport en iets met auto's of motoren. Deze maand wordt de helm uitgelicht. Hoofdzaak, is de kop, wat veel zegt over Esquire. Tongue, cheek, het blad is ervan doordrenkt. En het werkt, ook door de afwisseling. Het beste verhaal, geschreven door Margriet Marbus, gaat over de ondergang van de Argentijnse Transavia-piloot Julio Poch.

Gewillig en mooi

Te midden van veel moois komt de vrouw er nogal bekaaid vanaf. Als ze de kolommen al haalt, is ze thuis in haar ondergoed aan het worstelen of poseert ze halfnaakt, zoals actrice/fotografe Chloé Leenheer. Elders wordt de man aangeraden een mooie vrouw als partner te kiezen, want dat is stukken beter voor het nageslacht.

Feminisme wordt hier krachtig geweerd. Vrouwen hoeven alleen maar mooi te zijn en, als het even kan, gewillig. Maarten Spanjer schrijft over een bezoek aan hoeren, columnist Hugo Borst over een vriend en diens minnares. Hij is bang dat de affaire tot een scheiding zal leiden en waarschuwt hem ervoor dat hij mogelijk kinderlevens ruïneert. 'Ik overdreef nu. Kinderen zijn veerkrachtiger dan minnaressenkutten, maar ik moest chargeren, ik wilde hem niet in de valkuil zien trappen.'

Esquire is een stijlvol blad waarin de goede smaak met hart en ziel eer wordt betoond, maar tegelijkertijd de voetbalkantine niet ver weg is. Mannen onder elkaar hè.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden