Espressoliefhebbers in Seattle kunnen kinderopvang redden

De inwoners van Seattle moeten binnenkort wellicht tien dollarcent belasting betalen voor iedere espresso. De opbrengst zou ten goede komen aan de noodlijdende kinderopvangcentra...

De belastingverhoging moet ten goede komen aan de noodlijdende kinderopvangcentra in Seattle, vindt de Early Learning and Care Campaign die achter het voorstel zit. De opbrengst kan zomaar zeven miljoen dollar per jaar bedragen, denken de campagnevoerders.

De espressobelasting past in een reeks curieuze maatregelen die Amerikaanse steden en staten de laatste tijd treffen om de kas te spekken in deze tijd van economische recessie. Zo zijn de kosten van het rijden van een sneeuwscooter in de staat Montana verhoogd. Ook is het forelvissen in New Mexico zwaarder belast.

Voorstanders van de espressobelasting menen dat de koffiedrinkers zonder morren de hogere prijs betalen - een beetje mochaccino kost immers al 2,5 dollar. De belasting treft om die reden ook de meer vermogende inwoners van de stad, terwijl de gezinnen in achterstandswijken er crèches voor terugkrijgen. 'Ik heb al twee dubbele lattes op en drink er vandaag vast nog een', zei John Burbank van het Economic Opportunity Institute in The New York Times ter illustratie van de effectiviteit van de belasting.

Maar in Seattle groeit de oppositie tegen de belasting snel. De organisatie Joined Opposition to Latte Tax (JOLT - wat schok betekent) vindt het 'oneerlijk om een bepaalde groep met deze belasting te treffen'. Bovendien, zeggen de tegenstanders, is er geen relatie tussen espressodrinken en kinderopvang, zoals dat er wel is tussen belasting op tabak en gezondheidszorg.

'Ze hebben gewoon het gemakkelijkste doelwit gekozen, omdat dit de thuishaven van koffie is', zegt de manager van de bar B en O Espresso in het Britse dagblad The Guardian. 'Het plan is vooral politiek gemotiveerd.'

De tegenstanders bestrijden overigens niet de noodzaak van betere voorzieningen voor kinderopvang in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden