ESF? PvdA weet plots van niets

Eind augustus komt oud-voorzitter Henk Koning van de Algemene Rekenkamer met zijn eindrapport over hoe Nederland is omgesprongen met de miljardensubsidie van de Europese Unie, de gelden uit het zogeheten Europees Sociaal Fonds (ESF)....

Van onze verslaggever Thom Meens

Dat is ook niet verwonderlijk. Sociaal-democraten hebben van oudsher sterke banden met het maatschappelijk middenveld. Veel PvdA'ers maakten carrière via de vakbeweging, de FNV voorop. Zo kwam premier Kok in de politiek en Johan Stekelenburg in de Eerste Kamer en in de Tilburgse burgemeestersstoel.

Stekelenburg droeg als FNV-voorzitter medeverantwoordelijkheid voor het akkoord dat Melkert in 1994 sloot met de sociale partners: ESF-geld zou worden gebruikt om een gat in de begroting van Arbeidsvoorziening te dichten. Een heikel besluit omdat het riekt naar oneigenlijk gebruik van Europees geld. Een van de hoofdrolspelers, Stekelenburg, wil of kan zich nu nog maar weinig herinneren, een kwaal waar opvallend veel PvdA'ers aan lijden. CDA'ers blijken ook na zeven jaar verrassend veel details te weten: over PvdA'ers.

Het is voor hen gemakkelijk schieten. Allereerst zijn het drie opeenvolgende PvdA'ers die als minister verantwoordelijkheid dragen voor het werkgelegenheidsbeleid: Melkert, De Vries en Vermeend. De top van de Arbeidsvoorzieningsorganisatie was al in PvdA-handen. En ook de ambtelijke leiding van Arbeidsvoorziening heeft banden met de PvdA. Algemeen directeur P. Swildens is de echtgenoot van PvdA-Kamerlid W. Swildens.

Dat alles maakt prijsschieten eenvoudig voor andere partijen dan de PvdA, zeker aan de vooravond van een verkiezingsjaar, en vlak voor het moment waarop premier Kok bekendmaakt of hij blijft, of ruimte maakt voor zijn beoogd opvolger, Melkert. Het ligt in de rede dat Kok zal afwachten wat Koning te berde brengt. Koning - een VVD'er - heeft in een tussenrapportage al laten weten dat het niet gemakkelijk zal zijn zondebokken aan te wijzen: er zijn te veel mensen bij het ESF betrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden