NieuwsIrak

Escalatie dreigt in Irak na dood twee Amerikanen en een Brit

Een geweldsescalatie dreigt in Irak na de dood van drie westerse militairen, twee Amerikanen en een Britse gewondenverzorger, woensdagavond bij raketaanvallen op een legerbasis ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Twaalf andere militairen in de internationale anti-IS-coalitie raakten gewond.

Ana van Es
Een raketlanceerinstallatie op een vrachtwagen iets ten noorden van Bagdad in Rashidiya, kort na de aanslag op kamp Taji. De foto is vrijgegeven door de Media Security Cell van de regering. Beeld AP
Een raketlanceerinstallatie op een vrachtwagen iets ten noorden van Bagdad in Rashidiya, kort na de aanslag op kamp Taji. De foto is vrijgegeven door de Media Security Cell van de regering.Beeld AP

De Amerikanen reageerden in de nacht van donderdag op vrijdag: zij bombardeerden vijf wapenopslagplaatsen, verspreid over Irak, schrijft het Pentagon in een verklaring. Een 'defensieve, proportionele reactie’, volgens het statement.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf het Pentagon donderdag al toestemming om de raketaanval te beantwoorden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab had eerder al opgeroepen tot ‘actie’.

Een vergelijkbare raketaanval op een Iraakse legerbasis waar westerse troepen verblijven, leidde begin dit jaar tot een geweldsescalatie, die dreigde uit te monden in een oorlog tussen de VS en Iran op het grondgebied van Irak. Als vergelding doodde de VS toen de Iraanse generaal Qassem Soleimani op het vliegveld van Bagdad.

Onduidelijk is welke groepering verantwoordelijk is voor de aanval woensdag op kamp Taji, 27 kilometer ten noorden van Bagdad. Kamp Taji werd volgens een verklaring van het Amerikaanse leger getroffen door 18 katoesja-raketten. De Iraakse regering stelt een onderzoek in naar deze ‘vijandige en laffe daad’.

Hezbollah Brigades

De Amerikaanse legercommandant Kenneth McKenzie zegt het onderzoek af te wachten, maar noemt in een persverklaring een sjiitische Iraakse militie die gesteund wordt door Iran, de Hezbollah Brigades, als ‘de enige groep’ die dit soort raketaanvallen uitvoert op coalitiedoelen.

Maar de Hezbollah Brigades eisen de raketaanval niet op. Wel stelt de militie in een persverklaring dat de aanval komt ‘op een geschikt moment’ om buitenlandse indringers te verjagen. De Hezbollah Brigades vragen de verantwoordelijken zich bekend te maken, in de hoop ‘dat God hen wil zegenen’.

De Hezbollah Brigades waren volgens de VS verantwoordelijk voor een eerdere raketaanval op een Iraakse legerbasis waarbij in december 2019 een vertaler omkwam met zowel een Iraaks als een Amerikaans paspoort.

Begin januari

Na schermutselingen over en weer – de Amerikanen bestookten bases van de Hezbollah Brigades, waarop militiestrijders de Amerikaanse ambassade in Bagdad probeerden te bestormen – doodden de Amerikanen op 3 januari op het vliegveld van Bagdad de Iraanse generaal Qassem Soleimani en zijn Iraakse rechterhand, militieleider Abu Mahdi al-Muhandis.

Masrour Barzani, premier van de Koerdische Regio in Irak, wijst erop dat de aanslag komt op een moment ‘dat IS een grote dreiging blijft in Irak en de regio’ en roept op tot kalmte. ‘Elke verdere escalatie zal Irak en de hele regio beschadigen.’

Zowel de Iraakse regering als het parlement lieten na de dood van Soleimani weten dat Amerikaanse troepen niet langer welkom zijn in Irak. Onduidelijk is echter hoe snel hun vertrek zou moeten plaatsvinden. Sjiitische milities, die in Irak politiek veel invloed hebben, willen dat niet alleen de Amerikanen vertrekken, maar ook hun Europese bondgenoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden