'Erwin Olaf ontwerpt nieuwe munt'

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - De ontwerper van de nieuwe euromunt is volgens ingewijden fotograaf Erwin Olaf. Op de nieuwe munt vervangt de beeltenis van koning Willem-Alexander die van prinses Beatrix. Olaf zelf wil de opdracht bevestigen noch ontkennen.

Het ministerie van Financiën bevestigt dat de keuze is gemaakt, maar stelt dat alleen staatssecretaris Frans Weekers bepaalt wanneer de naam van de ontwerper naar buiten komt. Verwacht wordt dat in de loop van volgende maand het nieuwe ontwerp wordt presenteerd. De nieuwe munt komt begin januari in omloop. De productie vergt een voorbereiding van enige maanden.

De keuze voor de fotograaf Olaf zou verrassend zijn. Kenners menen dat de keuze voor een fotograaf past in de Nederlandse traditie om gebruik te maken van nieuwe technieken en beelden. De laatste harde gulden die werd geslagen was een afscheidsgulden, waarvoor kinderen van basisscholen ontwerpen hebben ingediend.

Erwin Olaf heeft koningin Máxima in 2011 geportretteerd. Zij en Willem-Alexander waarderen het werk van Olaf. Al eerder bezochten zij buiten de openingstijden om een expositie van Olaf in het Fotomuseum in Den Haag. Olaf zelf bekritiseerde vorig jaar in het tv-programma Zomergasten opnamen van een toespraak van Willem-Alexander. Hij noemde het beeld te flets en adviseerde de toen nog toekomstige koning zijn tanden te bleken en enige kilo's kwijt te raken.

Het is niet bekend hoe groot de invloed van de koning op de keuze van de ontwerper is. Kort na zijn inhuldiging is onder regie van het ministerie van Financiën een muntadviescommissie opgericht. Daarin zitten ambtenaren van Financiën, kunstenaars en muntmeester Maarten Brouwer - directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt, de producent en uitgever van de munt.

Naar verluidt hebben vijf kunstenaars ontwerpen ingezonden voor de nieuwe munt, onder wie dus Erwin Olaf. Verwacht wordt dat alleen het portret van Willem-Alexander op de achterkant van alle acht euromunten komt te staan, zoals ook gebruikelijk is in andere Eurolanden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden