Erven Koenigs krijgen kunstwerken niet terug

De nazaten van bankier en kunstverzamelaar Franz Koenigs (1881-1941) vingen wederom bot bij de Restitutiecommissie over de teruggave van een omvangrijke kunstcollectie die hun voorvader in bezit had. De nieuwe claim is afgewezen, liet de commissie dinsdag weten.

Op archiefbeeld: zoon van Koening (links) met Balkenende, Maxima en Willem-AlexanderBeeld anp

Het gaat over 34 schilderijen (voornamelijk werken van Rubens) en 37 tekeningen, die nu tot de Rijkscollectie behoren. Volgens de Restitutiecommissie, die claims onderzoekt over teruggave van roofkunst, is 'onvoldoende aannemelijk geworden' dat Koenigs de werken verloor onder druk van het naziregime.

Nazi's
De zakenman kampte met financiële problemen en verkocht de kunstwerken daarom aan een bank waarbij hij een schuld had, stelt de commissie. 'Pas na die overdracht, en na een daaropvolgende verkoop aan Nederlandse kopers, zijn de kunstwerken in handen van de nazi's gekomen.' Minister Jet Bussemaker (OCW) heeft het advies van de commissie overgenomen.

De erven proberen al jarenlang de kunstverzameling terug te krijgen. De Restitutiecommissie boog zich in 2003 ook al over de zaak, maar wees de claim toen om dezelfde reden af. Nadat nieuwe informatie naar boven was gekomen, vroegen de nazaten om een herziening van de beslissing. De familie stapte onlangs naar de rechtbank omdat ze inspraak wilde bij de totstandkoming van het nieuwe advies van de commissie, maar de rechter wees dat af.

Ondeugdelijk
De erven laten in een reactie weten dat ze hun juridische procedures zullen voortzetten om de kunstwerken terug te krijgen. Ze vinden het besluit van de Restitutiecommissie ondeugdelijk. 'Met name is misplaatst dat de commissie zich niet heeft willen buigen over de vraag of de transactie waarmee Koenigs het bezit verloor, rechtsgeldig was.'

De Koenigscollectie ontstond tussen 1920 en 1935, toen de genaturaliseerde Duitse zakenman Koenigs fortuin maakte als bankdirecteur in Amsterdam. Hij verzamelde in totaal 2671 tekeningen en 50 schilderijen, stuk voor stuk meesterwerken uit de 14e tot de 19e eeuw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden