Ervaring en competentie gaan boven ideologie

Toen Barack Obama nog een fenomeen was, kon iedereen fantaseren wat hij zou doen als president. Zijn geheime ultralinkse agenda uitvoeren, waarschuwden Fox News en Sarah Palin....

Nu is de tijd van speculaties voorbij. Obama stelt een kabinet samen, en dat is voor het ‘echie’.

Hij heeft de afgelopen weken indruk gemaakt op velen. De overgangsfase is al even strak georganiseerd als Obama’s verkiezingscampagne. In deze precaire economische situatie probeert hij vertrouwen te wekken, door op te treden en snel de contouren van zijn regering zichtbaar te maken.

Over dat optreden: Obama heeft de neiging wat lang ‘eeeeh’ te zeggen voor zijn zin uit de startblokken komt. Daar zullen we aan moeten wennen. Maar de volzinnen die volgen, lopen goed en suggereren dat hij heeft nagedacht over de dingen. Dat is alvast een breuk met acht jaar van ‘Bushisms’.

Ik was bang dat deze ernstige man ook Bush’ humor zou verbannen. Maar gelukkig komt Obama af en toe geestig uit de hoek, zoals in zijn spijtbetuiging over de verdwenen baard van zijn nieuwe handelsminister Bill Richardson.

Nu de benoemingen zelf. Tijdens de campagne vroeg ik me altijd af waar deze man van geringe ervaring toch zijn enorme zelfvertrouwen vandaan haalt. Ik weet het antwoord nog steeds niet.

Maar ik zie dat hij hetzelfde zelfvertrouwen aan de dag legt bij de samenstelling van zijn regeringsploeg. Het opvallendst is natuurlijk de benoeming van Hillary Clinton op Buitenlandse Zaken. Obama is dus bereid zijn grote rivaal op deze prestigieuze vertrouwenspositie te verdragen. Blijkbaar denkt hij dat hij haar energie, intelligentie en star power nu voor hém en zijn visie kan laten werken.

Obama houdt ook Bush’ minister van Defensie Robert Gates aan. Die is, anders dan zijn nieuwe baas, vóór het raketschild, en tegen snelle terugtrekking uit Irak. Nationaal Veiligheidsadviseur Jim Jones, ex-NAVO-generaal, completeert het beeld: Obama kiest mensen die een beetje rechts van hem staan. Zijn economische team zit vol centristen uit de Bill Clinton-stal. Hij krijgt ervaring en competentie, geen ideologie. Na zijn romantische anti-Washington-tirades tijdens de campagne kiest hij de beste insiders. Het zijn mensen die bekend staan om hun pragmatische benadering en hun hoge intelligentie. Zoals columnist David Brooks schreef: ‘Als een buitenlandse vijand de VS aanvalt tijdens de Harvard-Yale wedstrijd in de komende vier jaar, zijn we de pineut.’

Obama is niet bang zijn eigen tekortkomingen te compenseren met sterke persoonlijkheden. Hij moedigt zijn sterrenteam publiekelijk aan het met hem oneens te zijn in het Witte Huis. Presidenten lopen volgens hem het gevaar mee te gaan in ‘groepsdenken’. Dat is pas een echte breuk met Bush, die loyaliteit altijd het belangrijkste vond.

De tussenstand is dus als volgt: Fox News en Sarah Palin hebben ongelijk gekregen, de Michael Moore-fans zijn teleurgesteld, en ik kan blijven dromen. Want al weet ik wat er allemaal nog mis zal gaan, dit is een droomstart.

Philippe Remarque

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden