Ervaren PvdA-senator Koole op onverkiesbare plaats gezet

Binnen de PvdA zijn diverse acties gaande om senator Ruud Koole voor de Eerste Kamer te behouden. Koole is op de kandidatenlijst van de partij op een onverkiesbare plaats gezet. Hij gaf zelf eerder al aan daar geen genoegen mee te nemen. Komend weekend stelt het PvdA-partijcongres in Utrecht de definitieve lijst vast.

Beeld ANP

In een artikel op de opiniepagina vandaag in de Volkskrant hekelen vijf partijprominenten de gang van zaken rond Koole. Zij vinden dat de partij aan geforceerde vernieuwing doet. 'Dit is geen doorstromen, maar doorspoelen.' Onder meer oud-senator Joop van den Berg noemt de gang van zaken 'het zoveelste voorbeeld van een lijst waar met alle geweld zoveel mogelijk nieuwe kandidaten op verkiesbare plekken moesten komen'.

De auteurs stellen dat het beter was geweest 'ervaring de voorkeur te geven onberedeneerde vernieuwing'.

Randen van het regeerakkoord

Koole heeft zich met enige regelmaat kritisch uitgelaten over de samenwerking tussen PvdA en VVD in het kabinet. Hij vindt dat de PvdA 'de randen van het regeerakkoord' moet opzoeken. De officiële reden voor zijn lage klassering is dat er in de top van de lijst teveel kandidaten uit Zuid-Holland zijn.

De PvdA heeft op dit moment 14 zetels in de senaat. Volgens peilingen wordt dat aantal mogelijk gehalveerd. Koole is plaats 12 toebedeeld. De Eerste Kamer wordt indirect gekozen. Na de verkiezingen voor Provinciale Staten op 18 maart kiezen de nieuwe statenleden op 26 mei de Eerste Kamer.

Een voorkeursactie tijdens het congres zou oud-partijvoorzitter Koole alsnog verkiesbaar kunnen krijgen. Behalve de prominenten met hun artikel voeren ook partijleden met de website www.kieskoole.nl en studenten met een speciale Facebook-pagina actie voor hem. Koole is naast senator (sinds 2011) hoogleraar politicologie in Leiden.

Tot de sympathisanten behoren Ed van Thijn, oud-burgemeester van Amsterdam, en huidig Tweede Kamerlid Angelien Eijsink.

Lees hier het relaas van Joop van den Berg (oud-lid Eerste Kamer), Adri Duivesteijn (lid Eerste Kamer), Myrthe Hilkens (oud-lid Tweede Kamer), Arie de Jong (oud-lid Tweede Kamer) en Erik Jurgens (oud-lid Eerste Kamer) over het voordeel van ervaren senatoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden