Ervaren Nederlandse hulpverleenster ontvoerd in Kabul

De ervaren Nederlandse hulpverleenster Anja de Beer is vanochtend op klaarlichte dag door gewapende mannen ontvoerd in een doorgaans rustige woonwijk in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De nog onbekende kidnappers hebben de vrouw voor de ingang van haar kantoor van straat geplukt.

Een beveiligingsmedewerker voor het Afghaanse parlement in Kabul. Beeld EPA

Dit bevestigt woordvoerder Matthias Herfeldt van de Zwitserse organisatie Helvetas vanuit Zürich. De Beer werkte ruim een jaar als directeur voor die organisatie in Afghanistan. 'We weten niet wie haar heeft meegenomen of waarom', aldus de zegsman.

De familie van De Beer laat weten dat zij geen bezwaar hebben als de Volkskrant haar naam publiceert. Wel geven zij aan dat ze verder met rust gelaten willen worden door journalisten.

Niet naïef

De Beer staat bekend als ervaren Afghanistan-kenner die niet in zeven sloten tegelijk loopt. Ze werkt sinds juni vijftien jaar in het land. Momenteel voor de hulporganisatie Helvetas, daarvoor onder meer voor de VN-missie Unama, het Rode Kruis in Afghanistan en Acbar, een organisatie die veiligheidsadviezen geeft aan hulpverleners. Ze wist dus goed wat zij deed in Kabul en is naar alle waarschijnlijkheid niet naïef in de val gelopen van kidnappers.

De hulpverleenster is ontvoerd vanuit straat 5 van de middenklassewijk Taimami. In die buurt wonen relatief veel buitenlandse journalisten en hulpverleners te midden van Afghanen die een relatief goede baan hebben, zoals leraren en zakenmensen.

Vrijwel alle huizen zijn ommuurd waardoor onbekenden niet zomaar naar binnen kunnen kijken of binnen kunnen komen. Aan de buitenkant zijn bijna nooit naamplaatjes bevestigd, waardoor voor mensen die er niets te zoeken hebben niet duidelijk is wie daar woont of welke organisatie erin huist. De Beer verdween voor de ingang van zo'n relatief onopvallend kantoor.

Geplande actie

De kans is daarom vrij klein dat het gaat om een kidnapping door toevallige passanten die in De Beer een rijke westerling zagen. Aannemelijker is dat de kidnappers specifiek naar die plek zijn toegekomen, omdat ze op zoek waren naar De Beer of naar een persoon van de organisatie Helvetas. In dit geval zou het om een geplande actie gaan.

Voor zover bekend heeft niemand de kidnapping nog opgeëist. Ontvoerders laten soms expres een paar dagen niks van zich horen om familie en andere betrokkenen in paniek te laten schieten. Daarna kunnen ontvoerders hogere eisen stellen.

Motief onbekend

In de meeste gevallen is het doel van een ontvoering in Afghanistan losgeld of er zijn politieke eisen, zoals de vrijlating van een gevangen genomen strijder of het vertrek van een organisatie uit een bepaalde streek. De ontvoerde hulpverlener Peter Oosterhuis kwam in 2010 vrij nadat losgeld is betaald en er een gevangenenruil heeft plaatsgevonden.

Naar het motief voor de ontvoering van De Beer is het vooralsnog gissen. Helvetas profileert zich nadrukkelijk als een neutrale organisatie die niet partij kiest voor een van de strijdende partijen. De Zwitserse organisatie werkt sinds 2004 in Afghanistan en geeft onder meer onderwijs en landbouwinstructies aan arme mensen in afgelegen gebieden van Afghanistan.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt 'in het belang van betrokkenen' nooit mededelingen te doen over ontvoeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden