Ervaren manipulator komt Brown helpen bij bankencrisis

De in eigen land omstreden Britse eurocommissaris keert terug als minister, op verzoek van zijn voormalige aartsvijand Gordon Brown...

De terugkeer van eurocommissaris Peter Mandelson (54) naar Londen is de meest onwaarschijnlijke comeback in de Britse politiek in tijden. Vanwege de economische crisis heeft Gordon Brown hem gevraagd minister te worden voor Handel en Ondernemingen.

Britse premiers hebben de gewoonte het kabinet af en toe op te schudden om hun regering nieuw elan te geven. De herschikking van posten dit weekeinde komt niet onverwachts, maar de gewaagde keuze voor Mandelson, zal nog lang worden nabesproken.

Zo is het al bijzonder dat een man die tweemaal in zijn leven gedwongen werd op te stappen als minister, een dergelijke baan voor de derde maal krijgt aangeboden. Maar ongelooflijk is het volgens velen dat Mandelson, in Brussel belast met de post Handel, uitgerekend door een van zijn aartsvijanden is benaderd.

De problematische verstandhouding dateert uit begin jaren negentig, toen Mandelson samen met Tony Blair en Gordon Brown het fundament legde voor New Labour. Iedereen ging er destijds van uit dat Brown partijleider zou worden. Maar de invloedrijke Mandelson, bekend om zijn neus voor intriges, manipulatie en spin, veranderde op het laatst van mening en hielp Blair aan de macht. Met Brown zou het nooit meer goed komen – zo leek het althans.

Mandelson, opgeleid in Oxford, was aan het begin van zijn carrière werkzaam bij een vakbond, bij een Londense gemeente, en als televisieproducer. Hij belandde in de landspolitiek toen hij communicatiechef werd bij Labour.

Blair beloonde zijn loyaliteit in 1997 met een ministerspost. Mandelson werd belast met de bouw van de Millennium Dome, een geflopt megaproject van Labour. Daarnaast was zijn privéleven voer voor de media. Mandelson is homoseksueel en laat zich daarnaast, net als Blair, graag fêteren door de superrijken der aarde. De BBC, waar een vriend van Mandelson de baas was, weigerde aanvankelijk hierover te berichten.

Maar Mandelson moest een jaar later het veld ruimen nadat bleek dat hij in het geheim een renteloze lening had gekregen van een omstreden Labourmiljonair, voor de aanschaf van een huis in de dure Londense wijk Notting Hill.

Tien maanden later had Blair hem vergeven, en Mandelson kreeg opnieuw een kabinetspost. Maar in 2001 leek het definitief met hem gedaan nadat hij zich bemoeid bleek te hebben met de paspoortaanvraag van een bevriende zakenrelatie.

Voor de laatste affaire werd Mandelson echter gerehabiliteerd, waarvan zijn hoge post in Brussel in 2004 een uitvloeisel was.

Met het binnenhalen van dit bestuurlijke zwaargewicht wil Brown, die de laatste tijd sterker in zijn schoenen lijkt te staan, tonen dat hij ervaring in deze crisistijd belangrijker acht dan persoonlijke vetes of het – niet geringe – risico van controverse.

Bovendien wordt het opstandige Blairkamp binnen Labour het zwijgen opgelegd. Mandelson heeft al toegegeven dat hij was verrast door de telefoontjes van Brown, en polste zijn vriend Blair voor hij instemde.

In de Britse media duiken intussen alweer verhalen op over alle onaardige dingen die Mandelson ooit – ook nog zeer onlangs – over Brown zou hebben gezegd. Eind 2006 liet hij zich in een afgeluisterd gesprek ontvallen dat Brown beter een sluier zou kunnen dragen. ‘Gordon ziet er nogal vreselijk uit met een onbedekt gezicht.’

Crisismanager Brown lijkt het allemaal voor lief te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.