Errug saai

Zouden de leden van de Onderwijsraad eens een kijkje hebben genomen op de prachtsite www.beoordeelmijnleraar.nl ? Op dat digitale volksgericht kunnen middelbare scholieren oordelen vellen over hun school en docenten, uiteraard anoniem en zonder argumentatie....

Aleid Truijens

Geweldig idee dus van de Onderwijsraad om leerlingen te betrekken bij de evaluatie van hun leraar. Op grond van die oordelen – en die van collega-leraren; fijn voor de sfeer in de lerarenkamer – kan het schoolmanagement beslissen hoe de prestatiebeloning uitvalt. Leraren zouden zo een ‘prikkel’ krijgen om beter te presteren. Zo besteed je onderwijsgeld effectief, denkt de Raad. Zou het?

Leraren laten beoordelen door hun leerlingen, wat een pervers plan. Leerlingen zijn geen klanten, maar belanghebbenden. Zij zijn afhankelijk van hun leraar voor hun felbegeerde papiertje. Anders dan patiënten zijn zij dol op zachte heelmeesters. Die stinkende wonden zijn van later zorg. Natuurlijk prefereren ze ‘chille’ leraren die hen met een minimum aan inspanning door de schooljaren loodsen. Leerlingen, díe denken pas effectief! Neem het ze eens kwalijk; daar zijn het pubers voor. Leraren die zich laten verleiden daarin mee te gaan, zijn de toffe peer. Op het behagen van Koning Kind rust voortaan een premie. Hiermee denkt de Onderwijsraad de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. Met gelijkblijvende middelen uiteraard.

Nog twee briljante ideetjes van de Raad. Leraren moeten voortaan gaan ‘tijdschrijven’, opdat hun management weet waar ze uithangen en of ze wel zo hard werken als ze beweren. Weer een taakje erbij, ten koste van de lessen. Net als in de thuiszorg, waar het invullen van formulieren de tijd die besteed kan worden aan zieke en angstige ouderen goeddeels heeft ingenomen. Een keurig kloppende papieren werkelijkheid ontneemt het zicht op de droef stemmende realiteit. Ook in het onderwijs dé oplossing van alle problemen.

Tot slot heeft de Onderwijsraad bedacht dat leerlingen in groepen van 50 à 75 kunnen werken, met meerdere leraren. Leertuinen met 75 computers, met twee instructeurs annex oppassers – de ultieme managersdroom. De enkele zot die nu nog waagt om klassikaal iets te vertellen, laat dat vanzelf uit zijn hoofd.

Drie ideeën van de Onderwijsraad, drie tekenen van wantrouwen jegens de leraar. Drie goede redenen voor hooggekwalificeerde mensen het onderwijs te mijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden