Erotische Sonja & seizoensclichés

Waarom Patty Brard Sonja Bakker uitlachte en hoe slechte grappen nog slechter worden als je ze vaak herhaalt.

Toegegeven, toen we het persbericht lazen moesten we al een beetje gniffelen. Sonja Bakker, de vrouw die met haar Noord-Hollandse bloembollenaccent kokend water nog doet bevriezen, heeft een erotisch getinte roman geschreven. Ibiza, de hemel en de hel, gaat het werkje heten.


Echt verrast waren we natuurlijk niet. Een schrijfster die met titels als Bereik je ideale gewicht! en Bereik en behoud je ideale gewicht! al talloze bestsellers schreef, weet immers hoe ze de markt moet bespelen. De Vijftig tinten-hausse zou aan haar niet voorbij gaan. Daarnaast wisten we natuurlijk allang, trouwe fans als we zijn, dat Bakker haar loopbaan begon bij Christine le Duc BV te Volendam.


Toch konden we een glimlach niet onderdrukken toen Bakker voor Shownieuws uit haar boek voorlas. Dat wil zeggen: we kwamen net als Patty Brard een kleine vijf minuten niet meer bij.


In het item baadt de tuin van Bakkers villa in de zon, terwijl ze voordraagt: 'Ik ga lekker doesen en dromen dat Natasha naast me onder de does staat.' Het verhaal over bloemenhandelaar Evert Grooteman levert haar nu al de nodige spot op. 'Hij pakte haar bij haar hamlappen en de Optimel sijpelde langs haar benen', haalt ze een criticaster aan. Maar dat kan je verwachten, zegt ze nuchter. Dan de uitsmijter: 'Een paar minuten later golft het sperrema eruit, richting het doesputje.' Intussen houdt Patty het niet meer en trekt de kijker mee in haar schateren.


Ach, het lachen zal ons allen vergaan als we straks de CPNB Bestseller Top 60 bekijken. Stijf op één, voorspellen wij. En dat is niet dubbelzinnig bedoeld.


Er bestaat zoiets als het seizoenscliché. Een jaarlijks terugkerende grap of opmerking, vooral op sociale media, waarmee je denkt te laten zien énorm bij de tijd te zijn en over een énorme hoeveelheid humor te beschikken.


Het beste voorbeeld van het seizoenscliché is rokjesdag, of beter gezegd #rokjesdag. Wijlen Martin Bril benoemde het fenomeen al in 1996, uiteindelijk belandde de term zelfs in De Dikke van Dale. Kortom: op de buurtbarbecue in 1998 maakte je er zeker goede sier mee.


Ondanks die sleetsheid is rokjesdag bij de eerste zonnestralen, terwijl vrouwen hun benen nog staan te scheren, meteen trending topic. En zoals dat gaat met uitgekauwde grappen: leuk zijn ze zelden, origineel sowieso niet.


Rond de uitslag van de eindexamens, deze week, zien we sinds enkele jaren een nieuw online seizoenscliché. Het fenomeen zou je kunnen omschrijven als: 'geslaagt' of 'lekker lachen om die domme VMBO'ers'.


Het werkt zo: voer, zodra de eindexamenuitslagen bekend zijn, in de zoekbalk op Twitter het foutieve 'geslaagt' in. In minder dan een seconde verschijnt een onuitputtelijke bron van tweets waarbij je je lekker verheven kunt voelen. Vervolgens twitter je er een grap over die laat zien dat jij wel een d van een t kunt onderscheiden.


Toegegeven, de eerste keer dat je iemand ziet twitteren 'Ik ben ook geslaagt, jeeej!!! IJndelijk diploma' is dat best grappig - als het niet zo erg was. Maar de grap jarenlang blijven herhalen is bijna net zo erg. Zelfs Geenstijl maakt er al twee jaar geen bericht meer over. En dat wil heel wat zeggen.


Elke vrijdag Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden