Erotisch kuipje

Hoe een naam je in verlegenheid kan brengen. Telefoontje naar een grote meubelzaak in Noord-Holland: kunt u me wat meer informatie ver strekken over, mja hoe zal ik het zeggen het stoeltje Eros?...

Tekst Jaap Huisman

Het is, laten we eerlijk zijn, niet de meest voor de hand liggende naam voor een stoel. Ondergoed, een kledinglijn, een hondenmand voor mijn part kun je zo noemen, maar een stoel, en ook nog van kunststof: de licht gegeneerde consument wordt door Philippe Starck op de proef gesteld.

Dat Starck net zo'n behendig ontwerper als naambedenker is, heeft ertoe bijgedragen dat zijn producten gauw de status van klassieker krijgen. De Costes-stoel, de Lord Yo-fauteuil, de stapelbare Louis 20 of het Miss Sissi-lampje, zij zijn lid geworden van een grote designfamilie, waar dan nu de Eros bij komt. Gepro duceerd door de designspecialist in kunststof, het Italiaanse Kartell.

In 2001 ontwierp Starck voor Kartell de Bubble Club-bank en fauteuil, waarin hij op zijn bekende ironische manier een klassiek zitmeubel parafraseerde, compleet met oversized armleuningen. Een geintje, zou je kunnen zeggen, dat bovendien niet bijster comfortabel zit, maar op een terras wel tegen een hoosbui bestand is.

De elegante Eros-kuipstoel is Starck op zijn best. Het kuipje vormt zich om het onderlichaam en voelt door het gepolijste kunststof bijna fluwelig aan. De Eros komt het mooist tot zijn recht als ie draait, op een aluminium voet die uitmondt in een brede, ronde voetplaat. Vooral de verbinding van het aluminium met het kunststof is ingenieus vormgegeven. Het alternatief, met een gekruist vierpotig onderstel, heeft meer iets weg van een schotelantenne: alleen aan te raden voor mensen die duizelig worden van dat gedraai .

Met de Eros lijkt de hoogste graad van kunststofperfectie bereikt. De helderheid nadert de transparantie van glas, terwijl de matte uitvoering kan wedijveren met een hoogglanslak. Helaas, moeten we hierbij aantekenen, is kunststof krasgevoelig, dus onbesmet zal de Eros niet blijven.

Starck voelt als geen ander de polsslag van de tijd aan. De draaifauteuil die in de jaren zestig aan zijn opmars begon en daarna enige tijd in de ban werd gedaan (begrijpelijk vanwege de monsterlijke lederen uitvoeringen), herwint aan populariteit. De jaren-zestigfauteuils worden opnieuw uitgebracht, nu in felle hippie-achtige kleuren. De Eros sluit hierbij aan. Dit is een kuipstoel voor de eetkamer waarmee je aan tafel telkens andere gesprekspartners kunt uitzoeken. Dat verklaart de naam, vermoeden we: het is een stoel die uitnodigt tot wisselende contacten. Zeg dus nooit meer plastic tegen kunststof, want zo koeltjes wordt dat eten niet meer opgediend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden