'Ernstige trekjes van geschiedvervalsing in discussie treinkaping'

Oude foto uit 1977 van de treinkaping bij De Punt Beeld anp
Oude foto uit 1977 van de treinkaping bij De PuntBeeld anp

Hansina Uktolseja

20 was ik, toen in de vroege morgen van 11 juni 1977 een straaljager boven mijn huis in Groningen een aanloop nam naar de gekaapte trein bij De Punt. Spannend! Van het bestaan van treinkaapster Hansina Uktolseja was ik me niet bewust.

Even later was ze dood, lees ik 37 jaar later, niet voor het eerst, in de Volkskrant (Voorpagina, 20 november). Gedood onder verdachte omstandigheden. Dat minister Opstelten van Justitie het, als ik de kranten mag geloven, na bijna 40 jaar nog steeds nodig vindt om dit te ontkennen, doet pijn.

Bert Veldkamp, Alkmaar

Geschiedvervalsing

De heropende discussie rondom de treinkaping bij De Punt (1977) begint ernstige trekjes van geschiedvervalsing te vertonen. Het is onzin om te beweren dat de Nederlandse overheid 'onrechtmatig' heeft gehandeld bij het beëindigen van de gijzeling.

Inderdaad, de gijzelnemers zijn doodgeschoten. Wellicht zonder dat zij de kans hadden om naar hun wapen te grijpen en terug te schieten. Maar is er daarom sprake van executie? Nee, beslist niet!

Het doel was immers de kapers buiten gevecht stellen, voordat zij de kans zouden hebben om gijzelaars of mariniers te doden. In de heropende discussie wordt voor het gemak vergeten dat de kapers tot op de tanden toe waren bewapend en er geen onnodige risico's konden worden genomen.

De discussie wordt nu verengd. De vraag of de treinkaping niet met wat minder kogels had kunnen worden beëindigd, staat centraal. Daarmee worden gijzelnemers opeens 'slachtoffer' van een 'onrechtmatige daad'.

De kapers hebben 52 onschuldige mensen 20 dagen in doodsangst gehouden en waren bereid te doden. Er is daarom maar één partij aan te wijzen die onrechtmatig handelde en dat zijn de Molukse kapers zelf.

Eric Kemperman, Bergen op Zoom

Geen gesloten boek

Mijn al jaren toenemende verbijstering over reacties van de landelijke overheid op heikele kwesties, waar ze zelf verantwoordelijk voor is, bereikte deze week een voorlopig hoogtepunt toen ik het artikel op de voorpagina van de Volkskrant (20 november) las.

'Na 37 jaar kan het boek dicht', zei minister Opstelten van Justitie over het rapport dat opheldering moest geven over de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977.

Hoe durft minister Opstelten zoiets te beweren? De zoektocht naar de waarheid is pas net begonnen.

Jolt Bosma, Haarlem

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden