Ernstig zieke mag zelf medicinale cannabis kweken

Ms-patiënt Wim Moorlag mag zelf de cannabis telen die zijn ziekte draaglijk maakt. Dit heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald....

Of de uitspraak effect zal hebben op het overheidsbeleid rond medicinale cannabis is nog onduidelijk. Sinds vijf jaar kunnen patiënten met bepaalde aandoeningen in de apotheek mediwiet kopen. De drie soorten cannabis die de apotheek verkoopt zijn echter niet voor alle patiënten even heilzaam en wie veel nodig heeft, wordt op kosten gejaagd omdat de zorgverzekeraars de cannabis niet vergoeden. Of veel andere patiënten het voorbeeld van Moorlag volgen en zich gaan verdiepen in de thuisteelt, moet worden afgewacht.

Moorlag, die al jaren aan multiple sclerose leidt, kreeg bijwerkingen van de apotheekcannabis en kon de pijn en de spierspasmes alleen onderdrukken met de Afghaanse soort die hij verbouwde. Na een politie-inval werd hij door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke boete, waarna het hof in Leeuwarden hem ontsloeg van rechtsvervolging. Terecht, oordeelt de Hoge Raad.

De Raad meent dat Moorlag handelde in een noodtoestand: een alternatief had hij niet en het is aannemelijk dat hij slechts van de door hemzelf gekweekte cannabis een heilzame werking ondervond. Volgens deskundigen heeft Moorlag uit de talrijke cannabisvarianten blijkbaar net de plant weten te vinden die voor hem de juiste werkzame stoffen bevat.

Door die noodtoestand kunnen volgens de Hoge Raad ‘uitzonderlijke omstandigheden in een individueel geval meebrengen dat verboden gedragingen gerechtvaardigd worden’.

Moorlags advocaat Wim Anker spreekt van ‘een ijkpunt’ voor de situatie van talrijke patiënten. Hij wijst erop dat de uitspraak alleen geldt voor deze ene ms-patiënt maar zegt ook: ‘Andere ernstig zieken die goed reageren op hun eigen plantjes kunnen dezelfde procedure volgen. Duizenden andere Moorlags kunnen ook een beroep doen op overmacht.’

Veel beter vindt hij het echter als de Opiumwet wordt gewijzigd: er zou een strafuitsluitingsgrond moeten komen voor iedereen die niet of slecht reageert op de officiële mediwiet maar wel baat heeft bij zijn eigen cannabis.

Advocaat Anker is daarover samen met zijn collega Jan Boksem in contact met D66-Kamerlid Boris van der Ham, die bereid zou zijn een initiatiefwetsvoorstel in te dienen.

Wim Moorlags vrouw Klasiena, die haar man hielp bij het telen van de cannabis en ook door de Hoge Raad is ontslagen van rechtsvervolging, meldt dinsdagavond dat ze zo snel mogelijk de thuiskweek weer oppakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden