Ernstig voedseltekort dreigt in Zimbabwe

De Zimbabwaanse regering heeft voor het eerst officieel erkend dat er ernstige voedseltekorten in het land dreigen. Minstens een half miljoen Zimbabwanen zullen over enkele maanden bijna geen eten meer hebben, tenzij de internationale gemeenschap voedselhulp financiert....

De voedseltekorten zijn het gevolg van de landbezettingen van grote boerderijen, die vorig jaar onder regie van het regime van president Robert Mugabe begonnen. Ook heerst er droogte in sommige delen van het land. Normaal is de regering in staat de gevolgen van droogte zelf op te vangen, maar door de economische crisis als gevolg van de gewelddadige landbezettingen is er nu te weinig geld in de staatskas om voedsel te importeren.

Het Wereld Voedselprogamma van de VN (WFP) heeft bekendgemaakt dat het daarom met de planning van grootschalige voedselhulp voor Zimbabwe is begonnen. Er moeten nog donorlanden worden gevonden. De meeste westerse landen hebben de afgelopen anderhalf jaar hun ontwikkelingshulp aan Zimbabwe opgeschort in verband met het wanbeleid van president Mugabe. Zimbabwe ontving nog wel hulp van landen als Libië, Maleisië en China.

De dreigende voedselcrisis is lang ontkend door de Zimbabwaanse autoriteiten, ondanks dringende oproepen van onder meer Zuid-Afrika om de realiteit onder ogen te zien. Zuid-Afrika is er nog niet in geslaagd de ZANU-regering zover te krijgen dat de landhervorming wettig verloopt, en dat het geweld tegen blanke boeren en hun arbeiders en tegen de oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC) stopt.

Mugabe had in september beloofd dat het geweld zou ophouden, in ruil voor grootschalige westerse steun voor landhervorming. Maar in de praktijk blijkt er tot dusverre weinig veranderd. Mugabes ZANU-PF begon ruim anderhalf jaar geleden met een stelselmatige terreur- en intimidatiecampagne, omdat de voormalige bevrijdingsbeweging voor het eerst in haar twintigjarig bewind haar machtspositie bedreigd zag.

De MDC won bij de parlementsverkiezingen van 2000 bijna de helft van de stemmen. MDC-leider Morgan Tsvangirai rekent erop dat hij de 78-jarige Robert Mugabe kan verslaan bij de cruciale presidentverkiezingen die voor voorjaar 2002 zijn gepland. Een opinie-onderzoek wees er deze week op dat Tsvangirai een kleine voorsprong (ruim 5 procent) heeft op de ZANU-leider.

De vrees bestaat dat Mugabe de verkiezingsuitslag zal proberen te manipuleren. Hij weigert tot dusverre onafhankelijke waarnemers toe te laten. De Europese Unie heeft daarom met sancties gedreigd tegen de ZANU-leiding. Zuid-Afrika, dat een Afrikaans initiatief aanvoert om de crisis on Zimbabwe te beteugelen, is mordicus tegen iedere vorm van sancties. In de ogen van de ANC-regering in Pretoria zal Mugabe zich dan alleen maar dieper ingraven.

De ZANU-regering gaat ondertussen gestaag verder met zijn intimidatiecampagne. Donderdag werd de hoofdredacteur van het enige onafhankelijke dagblad weer korte tijd gearresteerd. De Zimbabwaanse geheime dienst CIO, die samen met oorlogsveteranen een sleutelrol speelt in de campagne, kreeg onlangs 140 procent meer geld, drie miljard Zimbabwaanse dollar.

Mugabe verdubbelde verder het budget voor het leger tot 34 miljard. Onlangs kocht de regering ook al nieuwe rellenuitrusting voor de politie. Minister van Financiën Simba Makoni erkende tegelijkertijd dat driekwart van de ruim twaalf miljoen Zimbabwanen in armoede leeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden