Ernstig oervolk

Ze bewonen een weergaloos en in zeker opzicht ook onbarmhartig land, met overweldigende natuur en dramatische landschappen. Korte zomers en lange, duistere winters, sombere, schaduwrijke fjorden -rotswanden van honderden meters hoog, met erboven de bijna eeuwige grauwe regenwolken. Characters of Jante maakt mooi zichtbaar wat het land met zijn bewoners doet: ze hebben moeite zich tot de seizoenen en tot elkaar te verhouden. Behept met een zelden wijkende ernst, bevolken weinig extraverte en des te meer verlegen personages Jernbergs foto's. Tegelijk ogen ze puur en geworteld in traditie. Een poëtisch en zwaarmoedig, losbladig boek.


Ursula Jernberg: 'Dit project begon als een stamboomonderzoek. In de zomer van 2010 ben ik naar Trondheim gegaan. 'Ken je de wet van Jante?', vroeg een Noorse man mij. Ik vond het een interessant verhaal en heb meteen het boek van Aksel Sandemose gelezen waarover hij het had. Dat verhaal heb ik als inspiratie laten dienen voor mijn publicatie.


'De wet van Jante is een gedragscode in Scandinavië. Kortweg houdt het in dat je niet moet denken dat je wat bent. Net zoals dat de gedragscode verborgen ligt in de Scandinavische cultuur, liggen de foto's verborgen in het boek.


'Ik ben vier keer naar Noorwegen gegaan om portretten te schieten die als de karakters van Jante fungeren. De landschapsfoto's heb ik in IJsland gemaakt. Al met al heb ik er twee jaar aan gewerkt.


'Bij het Materiaalfonds heb ik een lening aangevraagd, mijn vader heeft een groot gedeelte betaald en zelf had ik geld gespaard. Op de dag van de druk stond ik naast de pers. Ik wilde de regie over elke foto hebben. Aan het boek houd ik niets over, ik heb de prijs bewust toegankelijk gehouden.


'In het begin verkocht het boek via de winkels moeilijk, ik heb weinig publiciteit gehad, maar nu begint het te lopen. Ik kreeg laatst zelfs een mailtje uit Japan.' MM


Characters of Jante


Ursula Jernberg


Vormgeving


Barbara Hennequin. Lecturis, €30. Limited edition, €80


Oplage


250


Verkocht


140


Drukkosten


5.800 euro


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden