Erkenning homodiscriminatie en -geweld maakt homo's geen zielepoten

De ingezonden brieven van maandag 10 april.

Demonstranten lopen hand in hand tijdens een protestmars tegen homogeweld. Beeld null
Demonstranten lopen hand in hand tijdens een protestmars tegen homogeweld.

Brief van de dag: Homo's zijn geen zielepoten

Toon Broekhuisen is van mening dat massale steunbetuigingen aan homo's die bij incidenten betrokken zijn en die 'gedoodverfde slachtoffers zijn' voordat hun slachtofferschap vaststaat 'de homo's' tot zielepoten maakt (O&D, 7 april). Immers, 'homo's kunnen ook daders zijn', aldus Broekhuisen. Homo's tot zielepoten maken is nóg een manier om hen te discrimineren, stelt hij. Naar mijn mening is het erkennen van dit probleem (namelijk discriminatie en geweld tegen de lhbt-gemeenschap), iets anders dan het belichamen van het gedoodverfde slachtoffer. Net zo min als steunbetuigingen aan mijn adres als lid van de lhbt-gemeenschap mij ooit tot zielig hebben gemaakt. Overigens is dit geen geval - het homostel dat hand in hand liep op een brug in Arnhem - waarbij het slachtofferschap nog niet vast staat, en is de opmerking 'homo's kunnen ook daders zijn' hier zeer ongepast.

Daphne de Hulster, Rotterdam

Kwam, NAM en overwon

In het interview met Gerald Schotman (Ten Eerste, 8 april (+)) lees ik dat de aardbeving in Huizinge van 2012 ook de NAM 'overkwam'. En dat ze verantwoordelijkheid hebben genomen en de mouwen hebben opgerold.

De bevingen waren al jaren eerder begonnen (de eerste was in 1986) dus blijkbaar sliep de NAM stevig voor 2012.

En die verantwoordelijkheid en armen uit de mouwen? Dat waren vooral de juristen van de NAM die alles op alles hebben gezet om schade af te doen als niet bevings-gerelateerd. Het is goed dat u geen applaus verwachtte, meneer Schotman, maar als u goed luistert kunt u het Groningse hoongelach in uw ivoren torentje wellicht horen.

M. van Beukering, Groningen

Directeur Gerald Schotman in het NAM-gebouw. Beeld null
Directeur Gerald Schotman in het NAM-gebouw.

Raketaanval

De raketaanval van de VS op een Syrisch vliegveld wordt in westerse landen breed gesteund, en zowel in de rechtse als linkse pers voorzichtig geprezen. Dat geldt ook voor de Volkskrant. Arnout Brouwers (8 april) gaat vrij ver door de interventie 'moreel juist' te noemen.

Daar is volgens het internationaal recht wel iets op af te dingen, maar ernstiger is dat niet is opgehelderd wat de oorzaak is van de gifgascatastrofe. Vermoedens dat Assad erachter zit liggen voor de hand.

Anderzijds is het onlogisch dat hij op deze wijze uit de kast wil komen als bedrieger. Zo schaadt hij wereldwijd zijn aanzien, brengt hij zijn vriend Poetin in verlegenheid, en maakt hij het zichzelf taktisch ook nog eens moeilijker zijn vele vijanden te verslaan.

En tenslotte: Assad beschikt over meer dan genoeg andere onmenselijke wapens.

Het verbaast me dat zelfs de Volkskrant aan de bewijslast nauwelijks aandacht besteedt.

Joost Heyink, Zuidwolde

Het betere draaien

Als een ongekend populaire president zwaaide Barack Obama eerder dit jaar af. In binnen- als buitenland werd de 44ste President van de Verenigde Staten in de laatste fase van zijn ambtstermijn op handen gedragen. Het vooruitzicht dat een ongeleid projectiel als Donald Trump zijn intrek zou nemen in het Witte Huis, heeft ongetwijfeld aan Obama's populariteit bijgedragen.

In een goed en diepgravend artikel analyseert Bert Lanting (Ten Eerste, 8 april) de Amerikaanse bombardementen op een luchtmachtbasis in Syrië en dan met name 'de draai' van Team Trump. Al in het begin van het artikel valt te lezen dat Obama er altijd op heeft gehamerd dat de Syrische president Assad onmiddellijk diende te vertrekken. Tot aan het einde van zijn presidentschap heeft Obama inderdaad aangegeven dat Assad ogenblikkelijk moest vertrekken.

Maar ook toen kwam er een opmerkelijke draai. Volgens Obama's minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zagen de VS Assad weliswaar het liefst vertrekken, de machtsoverdracht mocht ook weer niet te snel plaatsvinden. Volgens Kerry zou Syrië dan weleens kunnen imploderen.

Over draaien gesproken.

Sander Troost, Heerenveen

John Kerry en Barack Obama bij een NAVO-top op 8 juli 2016 in Polen. Beeld null
John Kerry en Barack Obama bij een NAVO-top op 8 juli 2016 in Polen.

Met wortel en tak

Ik viel bijna van mijn stoel toen ik het voorstel tegen homogeweld las van Henk Elffers, emeritus hoogleraar criminologie (Vonk, 8 april (+)). Zijn voorstel; een gevarieerd sluitingsbeleid van de horeca, dan lopen er 's nachts meer mensen op straat, en de verlaten straten en steegjes aanpakken.

Dat zal ze leren die straten en steegjes!

Ton Weesepoel, Amsterdam

Lekkere e-nummers

Wat een heerlijk artikel van Tonie Mudde over Rosanne Hertzberger. Realistisch en met voeten op de grond over onze voeding.

Het zou zo mooi zijn als een dergelijke visie ook bij het grote publiek en alle voedingsgoeroe's terecht zou komen.

Kunnen ze daar eens over nadenken. Alle opmerkingen zijn raak. Ook ik koop liever de producten met de juiste e-nummers, niks mis mee en zelfs beter voor het milieu, zo had ik er nog niet naar gekeken. Dit bevestigd mijn eigen visie op voeding.

Gert van der Kruk, Heerhugowaard

Rosanne Hertzberger. Beeld null
Rosanne Hertzberger.

Formeren

Ik wil Martin Sommer graag bedanken voor zijn bijdrage van afgelopen zaterdag. In één zinnetje maakte hij het democratisch tekort in Nederland duidelijk: 'de aristocratie van de ambtenarij'.

De toevoeging 'aangestuurd door zakken lucht met een partijkaart' ontbrak slechts voor volledige beeld.

Jan Venekamp, Beilen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden