Erkende firma leverde wellicht illegaal wapens

Door justitie erkende vuurwapenhandelaren in Nederland vormen mogelijk een schakel in een netwerk van illegale verkoop van schiettuig. In samenwerking met de Explosieven Opruimingsdienst heeft de politie in Amsterdam vorige week een inval gedaan bij vuurwapenwinkel Munts v/h Joh....

ROB GOLLIN; HANS MOLEMAN

Van onze verslaggever

Rob Gollin

Hans Moleman

AMSTERDAM

De firma is een van de grootste en oudste in Nederland en had tot voor kort een goede reputatie. Er zijn 550 vuurwapens - waaronder revolvers, automatische en semi-automatische machinepistolen - en vijf ton munitie in beslag genomen. De twee eigenaren, Roel D. (45) en Ton V. (36), zijn gearresteerd op verdenking van illegaal wapenbezit. Zij zitten inmiddels een week vast. Ook hun woningen zijn doorzocht. De twee namen het bedrijf begin 1995 over van de toenmalige eigenaar J. de Vries.

Volgens de politie zijn van tientallen wapens de serienummers verwijderd. Van andere partijen bleek de registratie niet te kloppen. Dit maakt wapens geschikt voor verkoop onder de toonbank.

De inval volgde na informatie van de Bijzondere Opsporingsbrigade van de rijkswacht in België. In juni arresteerde justitie in Luik wapenhandelaar Francis Vanhee, die werd beticht van grootschalige illegale handel. Onderzoek van de BOB wees uit dat bij overvallen gebruikte wapens afkomstig bleken van Vanhee. Via een nepfirma in Gibraltar verkocht de man grote partijen wapens - naar schatting vijfduizend - aan criminelen in binnen- en buitenland.

De politie in Amsterdam onderzoekt nu of de verdachte wapens uit België komen. Bij een andere firma van de twee verdachten, Armtech, die is gespecialiseerd in reparatie en modificatie van wapens, is de voorraad in beslag genomen. De handelsvergunning van beide bedrijven is ingetrokken. Een woordvoerder van de politie beklemtoont dat niet vaststaat dat de gehele voorraad illegaal is.

De Vereniging van Wapenhandelaren reageert geschokt op de actie van politie en EOD. 'Dit schaadt de hele branche', aldus een woordvoerder.

In Nederland is de handel gebonden aan vergunningen. Justitie heeft er 'enkele honderden' verstrekt. Handelaren moeten een speciale opleiding hebben gevolgd en hun antecedenten worden onderzocht. Volgens de vereniging komt het zelden voor dat de politie ingrijpt in de branche.

De vorige eigenaar van Munts, De Vries, gaat nauwelijks in op het in opspraak raken van zijn voormalige firma. 'Als het waar is wat u zegt, is het verschrikkelijk. Ik heb de zaak altijd netjes proberen te houden. De heren aan wie ik de zaak heb verkocht, leken me ook heel nette mensen.' Volgens De Vries behoort zijn voormalige firma tot de topvijf van Nederlandse wapenzaken.

Volgens voorzitter P. Hoogeveen van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA), waarbij 37 duizend sportschutters zijn aangeloten, stond Munts vroeger bekend als 'een heel respectabele zaak'. De zaak werd opgericht in 1868. De wapenwinkel zat eerst op het Damrak, later werd een herenhuis aan de Middenweg in Amsterdam-Oost betrokken.

Hoogeveen neemt de verdenking van illegale wapenhandel bij een dergelijke firma hoog op. Als Munts wapens onder de toonbank leverde aan criminelen, is dat niet alleen slecht voor de reputatie van de Nederlandse wapenbranche, maar ook voor de 'officiële schietwereld'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden