'Erkend puinruimer' Sieburgh moet orde op zaken stellen bij stuurloos Stedelijk

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een erkend puinruimer gevonden om orde op zaken te stellen na het vertrek van de directie. Jan Willem Sieburgh (67) neemt per 1 november de zakelijke leiding van het museum op zich. Het wordt Sieburghs derde grote interimklus, eerder mocht hij al rust brengen in het Amsterdamse Tropenmuseum en het Wereldmuseum in Rotterdam.

Zakelijk directeur van het Rijksmuseum Amsterdam, Jan Willem Sieburgh (R), praat dinsdag in het Rijksmuseum in Amsterdam met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen in 2009 Beeld anp
Zakelijk directeur van het Rijksmuseum Amsterdam, Jan Willem Sieburgh (R), praat dinsdag in het Rijksmuseum in Amsterdam met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen in 2009Beeld anp

Beide musea verkeerden in grote nood: het Tropenmuseum was vlak voor Sieburghs aantreden in 2013 gekort op de subsidie en moest fuseren. Het Wereldmuseum zat nog zwaarder in de problemen na subsidiekortingen door de gemeente en falend beleid van toenmalig directeur Stanley Bremer. Sieburgh was van 2001 tot 2010 zakelijk directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Stuurloos

Het aanstellen van een interimdirecteur voor het Stedelijk Museum was nodig nadat het museum deze maand stuurloos was geraakt. Op 1 oktober vertrok zakelijk directeur Karin van Gilst en vorige week verliet ook artistiek directeur Beatrix Ruf haar post. Van Gilst had bij haar vertrek verklaard dat het na vijf jaar 'een natuurlijk moment' was om te gaan. Rufs positie was onhoudbaar geworden nadat bekend was geworden dat zij niet duidelijk was geweest over haar bijverdiensten en nevenfuncties.

Niet alleen moet het Stedelijk Museum nu op zoek naar een artistiek en zakelijk directeur - in die volgorde, ook voor de raad van toezicht zal een nieuwe voorzitter moeten aantreden. Ferdinand Grapperhaus was op 1 oktober gestart als voorzitter, maar wordt morgen naar alle waarschijnlijkheid beëdigd als minister van Justitie.

Voorlopig is Madeleine de Cock Buning (51) waarnemend voorzitter. Zij maakt sinds eind 2013 deel uit van de raad van toezicht. De Cock Buning is hoogleraar aan de faculteit Recht, Economie en Bestuurskunde van de Universiteit Utrecht en voorzitter van het Commissariaat voor de media.

Naast deze ingrijpende wisselingen in het Stedelijk Museum lopen er twee externe onderzoeken naar de gang van zaken tijdens het bewind van Beatrix Ruf, om te kijken of daarin bestuurlijke en arbeidsrechtelijke fouten zijn gemaakt.

Heeft de raad van toezicht van het Stedelijk Museum nou wel of niet geweten dat Beatrix Ruf naast haar baan als directeur van het museum ook een kunstadviesbureau met de naam Currentmatters had?
Dat is de vraag die zich opdringt na het drama dat zich deze week afspeelde in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Het gevaarlijke spel van artistieke smaak, groot geld en brute macht in de kunstwereld
Beatrix Ruf hoort bij een kunstwereld waar de overheid heeft plaatsgemaakt voor rijke verzamelaars, betoogt hoogleraar sociologie Olav Velthuis in dit opiniestuk.

Met het vertrek van Ruf zijn speculaties begonnen over haar opvolger in het Stedelijk Museum
Wie kan het wél doen en welke koers moet worden gevolgd?

Weer directeur weg bij Stedelijk Museum: Beatrix Ruf stapt op om verzwijgen nevenactiviteiten.

Waar vind je zo'n gigantische hoeveelheid maatschappelijke geëngageerde kunst? In het Stedelijk van Beatrix Ruf in Amsterdam
Maar de keerzijde is dat het Stedelijk zijn plek als artistiek centrum kwijt is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden