Eritrese intimidatie in Nederland breidt zich uit

NB: De hieronder aangehaalde tweet "This could be a career ending case for the both of you" is van de Amerikaans-Nederlandse journalist Kevin P. Roberson. Bij een eerdere versie van dit bericht stond ook een afbeelding van deze tweet. Voorzover daardoor de indruk is gewekt dat Roberson een Eritreeër is en een aanhanger van het Eritrese regime, is dat ten onrechte. Die indruk heeft de Volkskrant niet willen wekken.

De intimidatiepraktijken van aanhangers van het dictatoriale regime in Eritrea in Nederland breiden zich uit tot mensen buiten de Eritrese gemeenschap. Wetenschappers en een VN-rapporteur zeggen te worden achtervolgd en geïntimideerd.

Isaias Afewerki, de dictator van Eritrea. Zijn macht breidt zich uit tot over de grens Beeld AFP
Isaias Afewerki, de dictator van Eritrea. Zijn macht breidt zich uit tot over de grensBeeld AFP

De intimidatiepraktijken van aanhangers van het dictatoriale regime in Eritrea in Nederland breiden zich uit tot mensen buiten de Eritrese gemeenschap. Wetenschappers en een VN-rapporteur zeggen te worden achtervolgd en geïntimideerd.

In de Eritrese gemeenschap in Nederland en andere Europese landen heerst een angstcultuur. Het regime oefent via aanhangers in de diaspora druk uit op Eritreeërs om geld af te staan en geen kritiek uit te oefenen op hun geboorteland. Het land staat te boek als een van de meest onderdrukkende regimes ter wereld, waar volgens de Verenigde Naties de mensenrechten op grote schaal worden geschonden.

Hoogleraar Mirjam van Reisen publiceert geregeld over Eritrea. Tegen haar dient woensdag een kort geding. Meseret Bahlbi, een in Nederland wonend actief lid van de partij van dictator Isaias Afewerki, beschuldigt haar van smaad en laster. Volgens Bahlbi is duidelijk dat Van Reisen hem bedoelde toen ze onlangs bij BNR-Nieuwsradio stelde dat de broer van twee tolken voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 'de spil is van de inlichtingendienst in Eritrea'. Bahlbi vindt deze beschuldiging onnodig grievend, niet feitelijk onderbouwd en schadelijk voor zijn reputatie in de Eritrese gemeenschap en in de anti-racismebeweging in Nederland waarin hij actief is, zo blijkt uit de processtukken. Tegenover de Volkskrant wil Meseret Bahlbi niet reageren.

Interview Mirjam van Reisen
Lees hier het interview met hoogleraar Mirjam van Reisen, tegen wie een kort geding aangespannen is wegens smaad en laster. 'Nu weet ik hoe het is om je geïntimideerd te voelen'

Intimidatie

Van Reisen voelt zich al jaren geïntimideerd door enkele Eritreeërs. Volgens hen zou zij 'een coup' beramen tegen Eritrea. Met enkele buitenlandse wetenschappers en journalisten is ze getypeerd als 'moordenaar van Eritrea'. Ze vertelt 's nachts te zijn achtervolgd in haar auto op weg naar huis en intimiderende tweets te ontvangen.

'This could be a career ending case for the both of you' (deze zaak kan het einde van jullie carrière betekenen) luidde een tweet aan de hoogleraar en aan journaliste Sanne Terlingen van het magazine OneWorld twee dagen geleden, over het kort geding van vandaag. Ook Terlingen zegt herhaaldelijk in tweets te worden geïntimideerd. 'Er is sprake van bewuste intimidatie via Twitter en indirecte intimidatie door de aanwezigheid van Eritrese mannen die achter de tweets zitten, op plekken waar ik kom, zoals een lezing in een debatcentrum. Je weet niet of ze er zijn uit interesse of om je te intimideren. Ik snap nu hoe veel Eritreeërs in Nederland zich moeten voelen, omdat zij al lange tijd met dit soort situaties te maken hebben.'

Meseret Bahlbi
Wie is Meseret Bahlbi? Lees het in dit portret van Marjon Bolwijn en Huib Modderkolk.

Onjuist beeld

Ook de VN-rapporteur voor de mensenrechten in Eritrea, Sheila Keetharuth, is in Nederland achtervolgd en geïntimideerd. Tijdens een meerdaags bezoek in september werd ze onderweg naar afspraken in Den Haag en Amsterdam gevolgd, tot in haar hotel. Daar kreeg ze een 'geheime', niet voor publiek toegankelijke kamer. Na haar lezing voor het Afrika Studie Centrum in Leiden over schendingen van de mensenrechten in Eritrea beschuldigden Eritrese aanwezigen in de zaal haar ervan een onjuist beeld te schetsen van Eritrea uit politieke motieven.

Een medewerker van de universiteit die Keetharuth na afloop vanwege de bedreigende sfeer wegleidde naar een veilige plek in het universiteitsgebouw, werd 's avonds bij het verlaten van het pand achtervolgd door een Afrikaanse man. Ze herkende hem uit het publiek bij de lezing. In de stationshal sprak hij haar aan, en vroeg naar haar functie bij het Studie Centrum. Ze vroeg hem wie hij was, waarop de man wegliep.

Mirjam van Reisen heeft aangifte gedaan. De politie houdt haar veiligheid in de gaten, net als die van enkele Eritreeërs in Nederland die hun mond hebben opengedaan over intimidatiepraktijken in de Eritrese gemeenschap.

De veiligheidsdienst AIVD wil niet reageren op specifieke gevallen, maar een woordvoerder zegt dat activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten gericht op de diaspora de aandacht van de dienst hebben - zeker als ze een voor Nederland ontwrichtend karakter aannemen.

Teruglezen

Vluchtelingen uit Eritrea, Ethiopië en Soedan hebben grote kans in de Sinaïwoestijn terecht te komen, waar ze worden gemarteld en verhandeld door bedoeïenen.Volkskrantverslaggeefster Janny Groen sprak in 2012 met de in Barneveld woonachtige Eritrese vluchteling Mulubrhan Adhanom Hagos (32) over zijn vermiste broer. Lees het artikel hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden