Eritrese en Afghaanse migranten gaan elkaar te lijf in Calais: vier zwaargewonden door kogels

Bij gevechten tussen Eritrese en Afghaanse migranten in de Franse havenstad Calais zijn donderdagavond vier zwaargewonden gevallen. Zij werden geraakt door kogels. Nog eens twaalf anderen hebben minder zware schotwonden. Volgens de politie werden de Afghanen belaagd door zo'n tweehonderd Eritreërs. Minister van Binnenlandse Zaken Collomb sprak over 'ernstige incidenten'.

Redactie
Migranten uit Eritrea donderdag met stokken in Calais. Beeld ap
Migranten uit Eritrea donderdag met stokken in Calais.Beeld ap

De autoriteiten hebben de nationaliteit van de gewonden niet bekendgemaakt. De schutter is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken een Afghaan. Voor hij begon te schieten, gingen beide partijen elkaar te lijf met stenen en stokken.

De gevechten zijn de ernstigste in jaren tussen migranten in Calais, de havenstad waar velen naar toe trekken in de hoop de oversteek te kunnen maken naar Groot-Brittannië. Het is tot nu toe niet vaak voorgekomen dat bij ruzies tussen verschillende groepen werd geschoten. Volgens de autoriteiten verblijven nu zo'n zeshonderd migranten in en rond de stad. Hulporganisaties zeggen dat het er honderden meer zijn en dat de spanningen met de dag toenemen.

De gevechten braken uit nadat eten was uitgedeeld vlakbij het ziekenhuis van de stad, dat buiten het stadscentrum ligt. Afghanen en Eriteërs gingen hier met elkaar op de vuist. De directe aanleiding voor de gevechten is niet duidelijk, maar er zijn al lang spanningen tussen beide groepen.

Spoedoverleg

Na deze gevechten was er een tweede confrontatie, vlakbij het beruchte migrantenkamp waar tot eind 2016 duizenden illegalen verbleven. Dit kamp, dat bekend stond als 'de Jungle', werd in oktober van dat jaar ontruimd en vernietigd na jaren te zijn gedoogd door de autoriteiten.

Bij deze tweede confrontatie werden volgens de politie zo'n dertig Afghanen in een hoek gedreven door naar schatting tweehonderd Eritreërs. Volgens de prefect van Pas-de-Calais brak de schietpartij uit nadat de politie ingreep om de Afghanen te beschermen. Minister Collomb reisde naderhand naar Calais voor spoedoverleg met de politie, de burgemeester en de provinciale autoriteiten.

De gevechten komen enkele weken na het bezoek van president Macron aan Calais. In een toespraak voor de politie en andere diensten ontvouwde hij toen zijn immigratiebeleid, volgens de president gebaseerd op humaniteit maar ook streng optreden. In Calais zijn 1.130 leden van de oproerpolitie, de douane en andere opsporingsdiensten gestationeerd. Zij moeten voorkomen dat migranten in de haven en de Eurotunnel komen. Ook moeten ze het opzetten van kampen tegenhouden.

De zes- tot achtduizend migranten die in 'de Jungle' verbleven, zijn overgebracht naar officiële kampen verspreid over heel Frankrijk. De grote aanwezigheid van de politie in Calais heeft echter niet kunnen voorkomen dat zich nog altijd honderden migranten in en rond de stad ophouden.

Asielaanvragen

Afghanen en Eritreërs vormen al jaren, naast de Syriërs, een grote groep onder de migranten die naar Europa trekken. Vorig jaar vroegen in totaal 706.913 personen uit diverse landen asiel aan in de 28 EU-lidstaten plus Noorwegen en Zwitserland. Dit blijkt uit cijfers van het asielagentschap van de Europese Unie (EASO) die donderdag bekend werden gemaakt. EASO zegt dat ongeveer 40 procent van alle asielaanvragen in 2017 succesvol waren.

Het vluchtelingenkamp bij Calais is al vaak geprobeerd te ontruimen. Vergeefs. Kijk en luister hier verder naar een unieke serie van fotograaf Henk Wildschut, die vastlegde hoe de plek tussen 2005 en 2015 uitgroeide tot een reusachtig vluchtelingenkamp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden