Eritrees pompoenpotje

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: eritrees pompoenpotje (voor 2 personen).

Stalin hield urenlange en overdadige diners waarbij hij iedereen onder tafel dronk. Mussolini at graag een grote schaal salade van rauwe knoflook, waarna zijn vrouw bij de kinderen ging slapen. Kadhafi nam op reis kamelen mee om kamelenmelk te kunnen drinken. Saddam Hussein was zo bang voor een vergiftiging dat uit voorzorg in al zijn twintig paleizen drie keer per dag op hetzelfde tijdstip werd gekookt.

Paranoïde waren trouwens de meeste heersers die Victoria Clark en Melissa Scott beschrijven in hun boek Dictators' Dinners - A bad taste guide to entertaining tyrants (Gilgamesh Publishing). Vermakelijk is het zeker. Het is nu eenmaal fascinerend de grootheidswaan van tirannen gerelateerd te zien aan hun vaak ziekelijke neigingen rondom hun eerste levensbehoeften.

Zo was Mao Zedong gewoon een vieze man. Hij was in geen 25 jaar in bad geweest, spoelde zijn rottende tanden alleen met groene thee, z'n oren zaten vol smerigheid en zijn oksels stonken weerzinwekkend.

Ingrediënten

scheutje olie

stukje gember, geschild en gesnipperd

1 middelgrote ui, gesnipperd

1 eetl cayenne-peper

300 g aardappel in blokjes

300 g pompoen in blokjes

1 blik tomaten

(400 g)

200 g andijvie, in dunne reepjes

zout, peper

Dictators

Maar dat zijn de nevenfeiten. Clark en Scott hebben zich vooral verdiept in de eetgewoonten van dictators en geven er ook recepten bij. Dat varieert van gedroogde mopanewormen (president Banda van Malawi) tot babyduiven gevuld met kippenlevers en heel veel calvados die Hitler at als hij even geen vegetariër was. En behalve achtervolgingswaanzin, blijkt flatulentie ook een veel voorkomende tirannenkwaal.

Toch staan er ook redelijk onschuldige recepten in het boek. Bijvoorbeeld injera met shiro wot, een Ethiopisch vastengerecht dat op het menu stond van Mengistu Haile Mariam. Nou is het maken van injera - een pannekoek van teffmeel en gist - niet echt makkelijk en voor shiro wot heb je speciale kruiden nodig. Gelukkig weet vriendin Do, afkomstig uit Eritrea, een goed en simpel recept met pompoen en aardappel dat in deze regio ook in vastentijd wordt gegeten. Officieel wordt het bereid met berbere, een Ethiopisch/Eritrees kruidenmengsel, maar met cayennepeper als basis gaat het ook.

Bereiding

Verwarm de olie in een braadpan. Fruit de gember en de ui en roer er de cayennepeper doorheen. Als het te droog wordt, voeg dan wat druppels water toe tot je een homogene massa hebt. Bak de stukjes aardappel en pompoen mee, doe de tomaten erbij en laat alles aan de kook komen. Voeg eventueel wat water toe, zodat aardappel en pompoen niet te droog staan. Laat in ca. 20 minuten gaar koken. Roer de andijvie erdoor, breng op smaak met zout en peper en serveer met rijst.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden