Erin Brockovich, Men in Black, Back to the Future

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Berend Jan Bockting
Julia Roberts in Erin Brockovich Beeld  Universal Pictures
Julia Roberts in Erin BrockovichBeeld Universal Pictures

Erin Brockovich (Steven Soderbergh, 2000)
RTL 8, 20.30-23.10 uur

Het verhaal is onwaarschijnlijk en toch waar gebeurd. Een alleenstaande moeder van drie kinderen vindt een eenvoudig baantje op een advocatenkantoor en initieert een opzienbarende rechtszaak. Dankzij Erin Brockovich kregen vele gedupeerde families een forse schadevergoeding van een groot chemieconcern dat het grondwater in hun omgeving jarenlang had vervuild. In werkelijkheid ging het over de voormalige Miss Pacific Coast (geboren als Erin L. E. Pattee), die na haar uitverkiezing haar leven een andere kant op stuurde en secretaresse werd op een advocatenkantoor. Daar stuitte ze op een dossier waarvoor ze uiteindelijk de naamgever van het kantoor warm kreeg. Julia Roberts is geknipt voor de titelrol, niet in de laatste plaats omdat haar uiterlijk nu eens niet in de weg staat van het waarheidsgehalte van de film. De echte Brockovich, die een bijrol heeft als serveerster, is tenslotte die gewezen Beauty Queen, met minstens zo lange benen. Roberts won haar voorlopig enige Oscar als het titelpersonage.

Onmachtig individu

De afgelopen decennia worden voortdurend films gemaakt waarin de gevolgen van milieuvervuiling en overconsumptie in beeld worden gebracht, van de sciencefictionklassieker Soylent Green tot de hallucinante documentaire Koyaanisqatsi, van de onderzoeksthriller Erin Brockovich tot de preek van AlGore in An Inconvenient Truth, van animatiefilm Wall-E tot spektakelfilm The Day After Tomorrow. Maar personages die oplossingen aandragen, zijn zeldzaam. Het individu is dikwijls onmachtig.

Men in Black (Barry Sonnenfeld, 1997)
RTL 7, 20.30-22.30 uur

Inmiddels tig keer uitgezonden op tv, destijds dé zomerhit van 1997, deze geestige en slimme actiekomedie waarin Will Smith en Tommy Lee Jones het als gespecialiseerde veiligheidsagenten opnemen tegen buitenaardse asielzoekers. De aliens zijn doorgaans niet van mensen te onderscheiden, maar hebben soms wel kwade bedoelingen. De humor van het op een strip van Lowell Cunningham gebaseerde verhaal schuilt vooral in de absurde situaties en de tegenstelling tussen oudgediende Jones en nieuwkomer Smith - de één een droogkloot, de ander een woesteling. De laatste scène is misschien wel de leukste van de film: daarin wordt onthuld dat basketballer Dennis Rodman een buitenaards wezen is ('geen beste vermomming', aldus een nieuwe collega van Smith) en zoomt de camera uit op de aarde, het Melkwegstelsel en het volledige (?) heelal, om dit heelal vervolgens te tonen als knikker in een knikkerspel van een buitenaards tentakelwezen. In 2002 en 2012 verschenen twee vervolgen.

Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985)
FOX, 22.00-0.00 uur

In de eerste Back to the Future reist hoofdpersoon Marty McFly (de doorbraak van Michael J. Fox) terug in de tijd om ervoor te zorgen dat zijn ouders elkaar ontmoeten. In deel 2 (uit 1989) verblijft hij in de toekomst (2015, 21 oktober om precies te zijn - je kunt je aanmelden op de Facebookgroep om Marty later dit jaar te verwelkomen), waar hij zijn toekomstige kinderen tegen het lijf loopt. En in deel drie (1990) raakt McFly in het Wilde Westen verzeild.

Deze Marty is een ambitieuze jongen in een Californisch stadje waar voor ambities niet echt ruimte is; zijn ouders zijn weggezakt in een masochistisch arbeidersbestaan. Logisch dat Marty bevriend is met de buitenissige wetenschapper Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd), die erin is geslaagd een tijdreisauto in elkaar te knutselen. En daar gaat Marty, om 30 jaar eerder te zien dat zijn ouders allerminst van plan zijn hun leven met elkaar te delen. Dus helpt hij ze een handje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden