Erik Scherder geeft het goede voorbeeld aan personalitymagazines

Erik Scherder geeft het goede voorbeeld aan personalitymagazines, met Erik, dat zo min mogelijk over hem gaat.

De wetenschapper is in opkomst, als BN'er. Dat is vooral op het conto te schrijven van een televisieprogramma, De Wereld Draait Door, dat onder meer Robbert Dijkgraaf en Freek Vonk op een podium hees en ook Erik Scherder voorstelde aan een groot publiek.

Scherder is hersenonderzoeker. Onlangs kwam zijn boek Singing in the brain - de woordspeling is hem hierbij vergeven - uit en in december werd hij 65. Voor het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist was het aanleiding voor een speciale uitgave, Erik.

Wéér zo'n personalitymagazine, vrees je dan toch even, maar daar is Scherder de man niet naar. Volgens hoofdredacteur Jim Jansen was hij alleen bereid mee te werken als het blad zo min mogelijk over hem zou gaan, een voorbeeld dat hopelijk doet volgen.

Erik gaat over hersenen, en vooral over hoe belangrijk die zijn voor de kwaliteit van leven. Interessant, dat is het. In het 'dossier hersenkracht' gaat het bijvoorbeeld over het experiment dat neuropsycholoog Michiel van Elk vorig jaar op Lowlands uitvoerde. Bezoekers kregen een 'godhelm' opgezet die spirituele en religieuze ervaringen zou opwekken. Dat gebeurde inderdaad, alleen was de helm nep, ondanks de draadjes en een neppe hersenscanner. Een verklaring heeft Van Elk er niet voor, dat is dan wel weer jammer.

De witte stof, oftewel de bekabeling van het brein, komt aan de orde in een interview met hoogleraar psychiatrie Iris Sommer. Voetballers (botsingen, koppen) blijken veel forsere afwijkingen te hebben dan patiënten met schizofrenie. We leren ook dat tuinbonen goed zijn tegen Parkinson.

De naamgever zelf breekt in een interview een lans voor muziekonderwijs. Muziek maken, beluisteren of een lied zingen, het draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Scherder krijgt bijval van hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing.

Die legt uit dat het verheugen op een bepaalde noot of snik in de stem van de zanger de 'beloningsstof' dopamine aanmaakt. 'Ditzelfde systeem is ook actief bij eten of seks.' Dat een baby in de laatste drie maanden van de zwangerschap al muziek kan horen en melodietjes onthouden, is ronduit opzienbarend te noemen.

Nog een opvallende uitspraak: 'Wat je in een gemiddeld kantoor ziet, is desastreus.' Wie de hele dag heeft gezeten, kan volgens Scherder 's middags nog nauwelijks goede ideeën hebben. 'Die frontale lob zakt als het ware gewoon tot op je wenkbrauwen tegen het einde van de dag. Je hebt nergens meer zin in.' Dat komt ons hier bekend voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden