'Erik O. betrokken bij BBE-acties'

Het ministerie van Defensie heeft maandag tevergeefs geprobeerd een uitzending van het NOS Journaal tegen te houden over de betrokkenheid van de marinier Erik O. bij antiterreur-acties van de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE) in het buitenland...

Van onze verslaggever

De Amsterdamse rechtbank wees de eis van Defensie, dat ook stelde dat het hier om staatsgeheimen ging, echter af. Naar de betrokkenheid van O. bij een aantal geheime operaties wordt verwezen in het onderzoeksdossier van justitie naar de dood van een Irakees eind vorig jaar in de zuidelijke provincie Al-Muthanna.

Bij een van deze operaties zou O. 'laagdrempelig' zijn geweest bij het gebruik van geweld. De marinier schoot de Irakees tijdens een plundering dood. Mogelijk werd hij geraakt door een waarschuwingsschot van O.

Bronnen bij Defensie stellen dat wat wordt geïnterpreteerd als laagdrempelig, net zo goed als 'professioneel' kan worden gekenschetst. O. is voor zijn acties in het verleden nooit veroordeeld. Hij is meerdere keren onderscheiden door de minister van Defensie.

In januari werd al bekend dat Erik O. in de jaren negentig deel uitmaakte van de elite-eenheid BBE, de Bijzondere Bijstandseenheid van het Korps Mariniers. Deze eenheid is de afgelopen jaren onder andere ingezet in Bosnië. Ook was ze actief op schepen in de Arabische Zee en bij Joegoslavië. 'Alleen al de suggestie dat hij in verband kan worden gebracht met dit soort operaties, kan zijn veiligheid schaden', aldus een Defensie-woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden