Ericsson stopt productie van mobiele telefoons

Het telecomconcern Ericsson stapt uit de fabricage van mobiele telefoontjes. Hoewel het bedrijf op de wereldmarkt nog een aandeel van circa 10 procent heeft, werden de verliezen te groot....

Van onze verslaggever

Het concern deed de bekendmaking bij de publicatie van zijn resultaten over vorig jaar. De omzet steeg 27 procent tot 273,6 miljard kroon (68,4 miljard gulden). De winst voor belasting steeg met 75 procent tot 28,7 miljard kroon (718 miljoen gulden). Dat is meer dan analisten hadden verwacht.

Ericsson verkoopt de mobiele telefoonfabrieken in Brazilië, Zweden, Engeland, Maleisië en de VS aan het bedrijf Flextronics, dat is gevestigd in Singapore. De merknaam Ericsson zal echter niet verdwijnen - de Zweden blijven ze gewoon verkopen en leggen zich toe op technologie en ontwerp.

Hoeveel Flextronics betaalt is niet bekend gemaakt, maar het bedrijf gaat in elk geval voor ruim 2 miljard gulden aan aandelen uitgeven voor de financiering.

Ericsson-topman K. Hellstrom stond al langer onder druk om in te grijpen bij de divisie, die goed is voor slechts eenvijfde van de omzet doch niettemin een verlies opleverde van 16,2 miljard kroon (4 miljard gulden). Het afgelopen jaar werden ruim 43 miljoen Ericsson-mobieltjes verkocht. De tweede plaats op de wereldranglijst moest het concern afstaan aan het Amerikaanse Motorola. Onbetwist marktleider is het Finse Nokia, met een aandeel van circa 30 procent en 128 miljoen verkochte telefoons.

Van de 4900 medewerkers is voor zeshonderd geen plaats meer bij Flextronics. Ook bij Ericsson zelf verdwijnen banen. Het aantal werknemers bij de divisie consumentenproducten, waar de mobiele telefoons onder vallen, vermindert dit jaar met zevenduizend. Eind vorig jaar werkten er bijna 17 duizend mensen.

Van de circa honderdduizend medewerkers die Ericsson nu nog telt, werkt circa 40 procent aan de ontwikkeling van UMTS-netwerken. Telecombedrijven gaan de komende jaren tientallen miljarden guldens uitgeven voor de aanleg van infrastructuur die mobiele internetdiensten mogelijk moeten maken. Op de markt voor mobiele netwerken heeft Ericsson juist een sterkere positie dan Nokia - het is wereldmarktleider.

De koers van het aandeel Ericsson zakte vrijdag 11 procent, waardoor op de beurzen in Europa de hele technologiesector werd getroffen. Donderdag was de koers nog gestegen met 10 procent; beleggers waren uitgegaan van drastischer maatregelen.

De jaarwinst mag dan fors zijn gestegen, het laatste kwartaal van vorig jaar gaf een stevige winstdaling te zien. Het kwartaalresultaat voor belasting kwam uit op 4,6 miljard kroon (1,15 miljard gulden) tegenover 8,4 miljard kroon eind 1999.

Ericsson houdt het voor dit jaar op een omzetgroei van 15 à 20 procent, maar het eerste kwartaal zal geen winst opleveren. Dat komt door de verliezen bij de mobiele telefoons - die per 1 april overgaan naar Flextronics - en door meer investeringen in netwerken voor UMTS, de nieuwe generatie mobiele telefonie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden