Ericsson neemt in zijn val ook de Zweedse kroon mee
De nieuwe week begon op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq zoals hij vorige week was geëindigd: met dramatisch naar beneden duikelende koersen....
Het Zweedse bedrijf, de grootste fabrikant van mobiele telefoontjes ter wereld, moest maandag voor het eerst in negen jaar tegenvallende cijfers bekendmaken. Had Ericsson januari jongstleden nog voorspeld geen verliezen en een verkoopstijging met 15 procent te verwachten, twee maanden later moest het bedrijf melden dat de verkoop van de mobiele telefoontjes in het eerste kwartaal was tegengevallen en het bedrijf een verlies van 406 tot 508 miljoen dollar lijdt.
De verkoop van mobiele telefoons valt wereldwijd terug. Een grote speler als Ericsson wordt daardoor extra hard geraakt. Maar ook concurrenten Motorola, Nokia, Alcatel en Siemens lijden eronder. Motorola heeft al bekend gemaakt het eerste kwartaal waarschijnlijk verlies te zullen lijden. Dat is voor het eerst in vijftien jaar.
De Amerikaanse markt is belangrijk voor Ericsson, omdat het bedrijf daar 12 procent van de omzet vandaan haalt. De Amerikaanse consument houdt echter de hand op de knip vanwege alle berichten over een dreigende recessie. Het aandeel Ericsson zakte maandag op de Nasdaq naar 6,25 dollar, precies twee dollar lager dan de beginkoers van 8,25 dollar.
Op de Zweedse beurs viel het aandeel Ericsson met 17,5 kronen naar 64 kronen. Dat is de grootste val op één dag sinds 20 oktober 2000, toen Ericsson voorspelde dat de winstcijfers over het afgelopen jaar zouden gaan tegenvallen. In totaal zakte het aandeel Ericsson de afgelopen zes maanden 65 procent in waarde.
De koersval van Ericsson had ook gevolgen voor de Zweedse kroon. De kroon, die in de eerste maanden van dit jaar toch al 3,5 procent ten opzichte van de euro in waarde was gedaald, zakte naar 9,15 kronen voor één euro. Vrijdag kostte een euro nog 9,10 kronen.
De Nasdaq sloot maandag op 1925,50 punten. Dat is 128,28 punten lager dan de slotkoers van 2052,78 punten van afgelopen vrijdag. De aanvankelijke forse val, diep onder de psychologische grens van de 2000 punten, leek gedurende dag weer enigszins goedgemaakt te zullen worden. Maar uiteindelijk viel dat tegen. Vrijdag sloot de Nasdaq ook al op verlies, de daling van 5,3 procent was een gevolg van het slechte nieuws uit de ICT-sector.
Ook de Dow Jones eindigde maandag lager. Sloot de Dow Jones vrijdag nog op 10.644,6 punten, maandag was de index gezakt naar 10.208,25 punten.