Ericsson blijft somber over groei netwerken

Ericsson, 's werelds grootste fabrikant van telecomapparatuur, heeft in 2001 voor het eerst in ruim vijftig jaar verlies gemaakt. Het grootste bedrijf van Zweden verwacht ook in het eerste kwartaal van dit jaar rode cijfers....

Ericsson verloor vorig jaar 21,3 miljard kroon (2,3 miljard euro). In het vierde kwartaal was het negatieve resultaat minder fors dan analisten voorzagen.

Om het tij te keren snijdt het concern fors in zijn personeelsbestand. Door reorganisaties is het aantal werknemers sinds maart vorig jaar al gedaald van 107 duizend tot 85 duizend nu. Ook in Nederland verdwijnen banen.

De omzet slonk in het vierde kwartaal van 2001 met 15 procent tot 58,5 miljard kroon (23 miljard euro). Over het hele jaar gemeten bedroeg de daling 5 procent, tot 210,8 miljard kroon.

Op korte termijn verwacht het Zweedse bedrijf geen verbetering. Voor het lopende kwartaal voorziet Ericsson een omzetdaling van 6 tot 10 procent. Het bedrijf verraste beleggers bovendien met de mededeling dat het verlies tussen januari en maart vermoedelijk zal uitkomen op een kleine 5 miljard kroon (bijna 450 miljoen euro). Dat is ruim tweemaal zoveel als werd verwacht door analisten.

Deze tegenvallers wijt Ericsson vooral aan de markt voor telecomnetwerken, waar het bedrijf wereldmarktleider is. Telecombedrijven 'praten wel over investeringen, maar ze zeggen niet wanneer', zei Ericsson-topman K. Hellström vrijdag. Hij verwacht dat de vraag pas in de tweede helft van het jaar aantrekt.

Ericsson verkoopt naast bedrijfscentrales ook complete gsm-netwerken, en sluit contracten af voor UMTS-netwerken. Momenteel werken veel mobiele telecomaanbieders aan de opwaardering van hun bestaande netwerken, om deze geschikt te maken voor de grootschalige introductie van GPRS. Deze voorloper van UMTS moet de transmissiesnelheid van het dataverkeer verhogen, zodat mobiele internetdiensten klantvriendelijker worden.

Ericsson blijft bij de voorspelling dat de concernomzet dit jaar met circa 10 procent zal dalen. Deze prognose staat in schril contrast met die van rivaal Nokia. Het Finse bedrijf liet donderdag weten dat de omzet over 2002 met 15 procent zal toenemen. Nokia is echter voor driekwart van zijn inkomsten afhankelijk van mobiele telefoons, de rest komt van de netwerkdivisie. Bij Ericsson ligt die verhouding omgekeerd.

Ericsson heeft de fabricage van zijn mobiele telefoons ondergebracht in een joint venture met Sony. De vooralsnog verliesgevende combinatie verkocht in het vierde kwartaal van vorig jaar 6,8 miljoen telefoontjes.

Op de effectenbeurs van Stockholm daalde de koers van Ericsson na bekendmaking van de cijfers met 6 procent. Het fonds sloot op een min van 4 procent. Vorig jaar verloor het aandeel 56 procent van zijn waarde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.