Eric Schneider

De novellen van acteur Eric Schneider kunnen zo de planken op.

EDITH KOENDERS

Eric Schneider: Een tropische herinnering

***

Cossee; 154 pagina's; euro 18,90.

Eric Schneider (Batavia, 1943) is niet alleen een bekend regisseur en een bekroond acteur, die onder andere de rol van prins Bernhard vertolkte, hij is ook de jongere broer van wijlen Carel Jan, diplomaat van beroep maar vooral bekend als de schrijver F. Springer (1932-2011).

Een tropische herinnering bestaat uit twee novellen. In 'De beige man' reizen we met de homoseksuele diplomaat Ferdy Aronius van Angola naar Nederland, waar hij met zijn oude moeder en haar ex-minnaar Mees Stork in diens hotel Hoogduin de ondergang van Hiro-shima en Nagasaki zal gaan vieren. Hij draagt een geheim met zich mee dat te maken heeft met de gewelddadige dood van zijn oudere broer. Zet drie mensen en een Javaanse bediende, de 'beige man', in een verlaten hotel en je hebt een klassiek toneelstuk. De storm loeit om het gebouw en het uur van de waarheid is gekomen. Gevoel voor theater kun je een acteur moeilijk kwalijk nemen, de dialogen kunnen waarschijnlijk zo in de toneelbewerking die in 2014 in première gaat. Hoewel Schneider de sfeer van verleden en heden goed weet op te roepen, overheerst de afstandelijkheid.

In mindere mate geldt dit voor de tweede novelle 'Firs - een epiloog', waarin een oude acteur verstrikt raakt in zijn herinneringen. 'Suggestie, de grootste kracht van theater', verzucht hij. Inderdaad, maar suggestie is ook de grootste kracht van literatuur en daaraan schort het hier weleens, door de overmaat aan anekdotes .

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden