Eric O. krijgt eerherstel en schadevergoeding

De staat betaalt marinier Eric O., die in 2003 betrokken was bij een geruchtmakend schietincident in Irak, een schadevergoeding.

Van onze verslaggever

‘Eric ervaart dit als een bevrijding’, liet zijn advocaat Geert Kan Knoops vrijdag weten. In een persoonlijk gesprek met Eric O. en diens echtgenote had de hoogste baas van het OM, Harm Brouwer, eerder op de dag het boetekleed aangetrokken. Zo vindt het OM het ‘’betreurenswaardig’ dat O. destijds geboeid vanuit Irak naar Nederland werd afgevoerd. Het OM stelde strafvervolging in; de marinier werd tot twee keer toe vrijgesproken. ‘Het OM wil met de schadevergoeding bijdrage aan het herstel van de goede naam van Eric O’, liet Brouwer gisteren weten.

Proceskosten
De staat betaalt marinier Eric O., die in 2003 betrokken was bij een geruchtmakend schietincident in Irak, een schadevergoeding. Het Openbaar Ministerie (OM) erkent fouten te hebben gemaakt bij de behandeling van O. na het incident, waarbij een Irakees zou zijn omgekomen.

Volgens advocaat Knoops is de erkenning van gemaakte fouten voor Eric O. belangrijker dan de schadevergoeding voor proceskosten en geleden immateriële schade. Hoe hoog het bedrag is, wordt door de betrokken partijen overigens niet bekend gemaakt.

Voorzitter Hans van Baalen van de vaste Tweede Kamercommisie voor Defensie spreekt tevreden over ’genoegdoening voor een moedig man’. Volgens de VVD’er heeft Eric O zich nooit kunnen losmaken van de affaire, ook al werd hij vrijgesproken. Het Kamerlid wijst erop dat de affaire ook positieve kanten heeft: er zijn sinds de geveurtenissen in 2003 nieuwe regels gekomen die militairen meer rechtszekerheid bieden bij het gebruik van geweld.

Geweldsinstructies
Voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM/NOV, die Eric O. altijd heeft bijgestaan, verwijst eveneens naar de nieuwe rechtsregels ’die winst betekenen voor iedere militair’. Wie handelt binnen de geweldsinstructies, hoeft niet te vrezen voor strafrechtelijke gevolgen.

Het dossier Eric O. (ANP) Beeld
Het dossier Eric O. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden