Ergste moesson sinds mensenheugenis

Bij overstromingen en aardverschuivingen zijn dit weekeinde in India, Nepal en Bangladesh 54 doden gevallen. Daarmee heeft de moesson, het regenseizoen dat van juni tot september duurt, dit jaar al aan 1400 mensen het leven gekost....

Meer dan 26 miljoen mensen in Nepal, India en Bangladesh ontvluchtten de afgelopen week hun huis. Ze verblijven op dijken, verhoogde wegen, in tijdelijke tentenkampen of op daken. Ingesloten door het water, zonder voedsel of drinkbaar water.

Helikopters lossen pakketten met voedsel, medicijnen en kleding boven de geïsoleerde bewoners. Sommigen overleven op melk van hun vee, maar nu de dieren niet langer eten, stopt hun melkproductie. De dodelijke slachtoffers zijn verdronken, getroffen door bliksem, bedolven onder ingestorte huizen of gebeten door slangen, die door de regen uit hun schuilplaats zijn verdreven.

In Bangladesh staat tweederde van het land blank. Normaal is dat tijdens de moesson eenvijfde. Naast 41 van de 64 districten is ook de hoofdstad Dhaka getroffen. De militaire regering meldde zaterdag alles onder controle te hebben en nog geen buitenlandse hulp te willen. De oppositiepartijen weigeren te helpen zolang er een verbod op hun activiteiten rust.

In India zijn de overstromingen het ergst in de vier oostelijke provincies Bihar, Uttar Pradesh, Assam en Orissa. In de miljoenenstad Bombay staat het water kniehoog. Uit de getroffen gebieden klonk kritiek op de regering omdat de hulp traag op gang kwam en politici zich niet lieten zien. Sonia Ghandi, leider van India’s grootste partij, heeft voor dinsdag een bezoek aangekondigd.

Hulpverleners vrezen voor een uitbraak van dysenterie, hersenontsteking en malaria. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten met diarree en koorts nu al niet meer aan. Bijna een miljoen hectare gewassen – vooral rijst, de belangrijkste voedingsbron – zijn vernield. De zoutlaag die op de rijstvelden achterblijft, maakt ze een jaar lang onbruikbaar.

In sommige streken van Bangladesh en India is de regen gestopt, maar rivieren uit het hoger gelegen Nepal kunnen in India nog overstromingen veroorzaken. Met de bouw van enkele dammen door de twee landen, aangekondigd in 1996, is nog steeds niet gestart.

Het voedselprogramma van de Verenigde Naties heeft om voedselhulp gevraagd voor 60 duizend getroffenen in Nepal. Het Nederlandse Rode Kruis heeft het gironummer 661 geopend en tot nog toe 580 duizend euro ingezameld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden