Ergste leugenaar het eerlijkst over liegen

AMSTERDAM - De ergste leugenaars zijn het eerlijkst over hun lieggedrag. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is het populaire idee dat iedereen liegt onjuist, schrijven ze in Human Communication Research.


De psychologen vroegen meer dan vijfhonderd studenten hoe vaak ze de afgelopen 24 uur hadden gelogen. De resultaten werden in een vervolgonderzoek onder een aantal deelnemers gekoppeld aan tests waarbij zij vals konden spelen. Ze wierpen zestig keer met een dobbelsteen en kregen 2 eurocent per gegooid oog. De studenten gaven zelf hun score op zonder dat de onderzoekers konden controleren of deze juist was. De boel belazeren leverde dus meer geld op.


Deelnemers logen gemiddeld twee keer per dag. Dit impliceert dat iedereen dagelijks weleens liegt. De statistieken geven echter een ander beeld. 5 procent van de studenten bleek verantwoordelijk voor 40 procent van alle leugens. 41 procent loog helemaal niet.


Na de tests werd de deelnemers gevraagd of ze eerlijk wilden bekennen vals te hebben gespeeld, met de garantie dat ze het geld mochten houden. Tot verbazing van de onderzoekers gaven personen met een onwaarschijnlijk hoge score het vaakst toe de boel te hebben aangedikt. De ergste leugenaars waren dus het eerlijkst over hun lieggedrag. De personen die op de vragenlijst aangaven te liegen, lieten soortgelijk gedrag zien op de gedragstest. Hierdoor wisten de onderzoekers dat de studenten eerlijk waren over hun lieggedrag.


'De laatste jaren zeggen onderzoekers steeds vaker dat iedereen liegt en dat de context waarin personen verkeren bepaalt hoe veel ze liegen', zegt UvA-onderzoeker Verschuere. 'Ons onderzoek laat zien dat de persoonlijke factor ook bepalend is, zeker bij mensen die veel liegen.'


Universitair docent psychologie Ewout Meijer van de Universiteit van Maastricht is enthousiast over het onderzoek, waarbij hij zelf niet betrokken was. 'Het fascinerendste is dat mensen die veel liegen juist eerlijk zijn over hun leugens. Het zou interessant zijn om te onderzoeken hoe personen tot dit paradoxale gedrag komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden