Ergernis tussen kabinet en Vitesse rond visum Mori

De kwestie rondom Vitesse-speler Dan Mori heeft voor ergernis tussen het kabinet en de voetbalclub gezorgd. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken had Vitesse 'graag geholpen' in een poging om de van oorsprong Israëlische speler Mori mee te krijgen naar een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten, als zijn bemiddeling om een visum te bemachtigen 'tijdig was ingeroepen'.

Dan MoriBeeld anp

Volgens de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft de voetbalclub nooit voldaan aan de visumplicht. 'De ambassade wil ten stelligste bevestigen dat er geen aanvraag of verzoek is geweest voor dit bezoek', zo staat op de VAE-website. Nederlanders kunnen een visum krijgen bij aankomst in de VAE, maar Israëliërs moeten voorafgaand aan hun reis een aanvraag indienen, zo valt duidelijk te lezen op de site.

Verbazing
Bij Buitenlandse Zaken en ook in Israëlische media is maandag en dinsdag met verbazing gereageerd op de afwijzing van Mori, omdat andere Israëlische sporters in het verleden wel welkom waren in de golfstaten. Vitesse heeft echter verklaard dat Mori vanwege zijn Israëlische nationaliteit niet welkom is in het land. 'Er is maanden geleden voor álle selectiespelers al een visum aangevraagd. Het visum voor Mori kwam niet rond omdat een vereiste uitnodigingsbrief uit Abu Dhabi uitbleef', zegt Vitesse-woordvoerder Ester Bal. 'Laten we zeggen dat er iets is misgegaan in de communicatie tussen overheidsdiensten.'

'Als je er tijdig bij bent, weten wij uit ervaring dat er mogelijkheden zijn, ook voor Israëlische sporters', laat een woordvoerder van Timmermans weten vanuit het Cubaanse Havana, waar de minister is voor een werkbezoek.

Volgens Buitenlandse Zaken heeft Vitesse pas afgelopen zaterdag geïnformeerd bij het ministerie of er visumregels gelden voor een bezoek aan de golfstaat Abu Dhabi, terwijl de club daar zondag al naartoe zou vertrekken. Het ministerie heeft toen vanwege het korte tijdsbestek geadviseerd om direct contact op te nemen met de ambassade van de VAE. Volgens Vitesse is speler Mori in dat weekeinde geweigerd. De club heeft besloten toch af te reizen naar de golfstaat, omdat het in Abu Dhabi al verplichtingen was aangegaan. Nederlandse politici, onder wie minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, verweten Vitesse maandagavond een 'slappe houding' en 'lafheid' omdat zij Mori hadden achtergelaten.

Informeel
Vitesse en voetbalbond KNVB sloegen terug door te stellen dat Buitenlandse Zaken heeft geadviseerd om 'politiek en voetbal gescheiden te houden'. Het ministerie ontkent dat dit officiële advies is gegeven. 'Het ging om een informeel sms-contact tussen twee kennissen van de KNVB en Buitenlandse Zaken, dat plaatsvond nadat Vitesse al was afgereisd.'

Vitesse bevestigt deze lezing. De KNVB wilde hier dinsdagavond niet op reageren. Invloedrijke internationale media zoals Reuters en AFP hebben zich inmiddels op de kwestie-Mori gestort, nadat Vitesse en de KNVB dinsdag bekendmaakten dat ze na het trainingskamp in Abu Dhabi in gesprek willen gaan met de wereldvoetbalbond FIFA over het niet toelaten van de Israëlische speler.

Kwalijk
'Wij vinden het vanzelfsprekend kwalijk dat Mori op basis van zijn nationaliteit de toegang tot de Verenigde Arabische Emiraten is ontzegd. Voetbal verbindt juist mensen uit verschillende landen, culturen en religies', zo stond dinsdagmorgen in een verklaring van de KNVB. Een woordvoerder van de voetbalbond herhaalde deze verklaring dinsdagavond en wil niet ingaan op de visumkwestie.

Als Vitesse terugkeert uit Abu Dhabi, overlegt de KNVB met de club over eventuele verdere stappen. Het is niet meer duidelijk of een gezamenlijke brief aan wereldbond FIFA en/of de VAE nog voor de hand ligt.

Dan MoriBeeld epa
 
'Het ging om een informeel sms-contact tussen twee kennissen van de KNVB en Buitenlandse Zaken, dat plaatsvond nadat Vitesse al was afgereisd.'
Buitenlandse Zaken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden