Ergernis om bouwdrift Amsterdamse stadsdelen

‘Stedebouwkundige misdaad en bestuurlijke grootheidswaan. Hoe krijgen ze het in hun hersens.’ Publicist H.J.A. Hofland vernam bij toeval dat het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid overweegt pal bij hem voor de deur aan de waterkant een nieuw stadsdeelkantoor te bouwen....

Zes verdiepingen hoog, aan het einde van de Hobbemakade, in de door Berlage ontworpen Amsterdamse-Schoolwijk. Voor het stadsdeelkantoor zou het karakteristieke door architect A. Staal ontworpen clubgebouw van een van de oudste roeiverenigingen van Amsterdam dienen te verdwijnen.

Hofland is niet de enige Amsterdammer die geconfronteerd wordt met een ongekende bouwwoede bij de lokale bestuurders. Verdeeld over veertien stadsdelen blijken zij bezig te zijn de hoofdstad te voorzien van een reeks nieuwe betonnen paleizen. Dat is des opmerkelijker, omdat tegelijkertijd de bestuurlijke noodzaak van de stadsdelen steeds meer ter discussie staat en de kantorenmarkt oververzadigd is.

De noodzaak tot een groter bestuurlijk apparaat is er evenmin. Het aantal inwoners van Amsterdam, zo bleek opnieuw deze week, is met krap 750 duizend al een kwart eeuw stabiel.

Vaststaat dat het huidige aantal stadsdelen kleiner zal worden. Het debat gaat tussen ‘allemaal opheffen’ (oud-minister Remkes) tot samenvoegen. De kostbare bouwdrift wordt er niet minder om.

Vaak zijn de stadsdelen en hun bewoners niet op de hoogte van de bouwplannen bij de aanpalende stadsdelen. Een overzicht.

Osdorp (45 duizend inwoners, 300 ambtenaren) heeft zojuist besloten op een schiereiland in de Sloterplas een nieuw stadsdeelkantoor te plaatsen. Het burgerprotest wordt genegeerd. Kosten: 23 miljoen euro.

Oost/Watergraafsmeer (60 duizend inwoners, 600 ambtenaren) bouwt voor 21 miljoen euro een nieuw kantoor aan de Polderweg.

Zuideramstel (47 duizend inwoners, 420 ambtenaren) verkast voor 13 miljoen (exclusief inrichtingskosten) naar de Zuidas.

Oud-West (33 duizend inwoners, 250 ambtenaren) zit eveneens ‘een beetje te krap’ en bouwt een nieuw kantoor aan de Bilderdijkkade. Geraamde kosten: 27 miljoen euro.

Zuid-Oost (80 duizend inwoners, 600 ambtenaren) betrok vorig jaar al het nieuwe stadsdeelkantoor voor 33 miljoen.

Slotervaart (45 duizend inwoners, 330 ambtenaren) heeft zijn nieuwe kantoor van 16 miljoen eveneens al in gebruik genomen.

Geuzenveld-Slotermeer (41 duizend inwoners, 350 ambtenaren) is bezig. Het Tuinstadskantoor aan Plein 40-45 sneuvelt in het kader van een ‘herinrichting’ van het plein. De totale kosten zijn nog niet bekend.

Stadsdeel Centrum had een wel heel kostbaar idee voor verhuizing naar de IJ-oevers. Het plan is onder druk van de centrale stad ingetrokken. Thans wordt gestudeerd op een verhuizing naar Food Plaza, achter het Paleis op de Dam en boven Albert Heijn.

Westerpark, Zeeburg, Bos en Lommer, De Baarsjes en Noord hebben verbouwd en zijn vooralsnog tevreden met de bestaande huisvesting. ‘Een stadsdeelkantoor is toch van de burgers, je moet op de centen letten’, voegt woordvoerder Rinze Opstal van stadsdeel De Baarsjes eraan toe.

Volgende week woensdag komt de gemeenteraad terug van zomerreces. Een van de eerste aandachtspunten is de bouwoptie van Oud-Zuid bij Hofland voor de deur. Volgens de VVD-fractie in Oud-Zuid (tegen deze optie) zal zo’n kantoor 49,6 miljoen euro gaan kosten. Hofland: ‘Je moet maar durven. Nou, ze durven!’

Opmerkelijk is dat juist de PvdA, oppermachtig in alle stadsdelen, vlak voor het reces aan burgemeester Cohen heeft gevraagd of de bouwplannen van Oud-Zuid niet te gek zijn. Verwezen wordt naar een in april aangenomen motie: ‘Centrale stad en stadsdelen dienen hun kantoorbehoefte zoveel mogelijk binnen de bestaande leegstaande voorraad op te lossen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden