Ergernis groeit in Kamer, debat over pgb uitgesteld

De ergernis in de Tweede Kamer over de chaos bij de uitbetaling van pgb's neemt steeds grotere vormen aan. Een debat dat woensdagavond zou worden gehouden, werd op het laatste moment uitgesteld naar volgende week.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) tijdens het Tweede Kamerdebat over het persoonsgebonden budget in april.Beeld anp

Dat uitstel gebeurde op verzoek van de PvdA. Dat irriteerde oppositiepartijen zoals het CDA danig, omdat de regeringspartijen PvdA en VVD dinsdag niet van uitstel wilden horen toen de oppositie daarom vroeg. 'Er zijn hier tientallen pgb-houders die het debat wilden bijwonen, een reis hebben gemaakt en hotelkamer hebben geboekt. Zij krijgen nu op het laatste moment te horen dat dat voor niets is', zegt Mona Keijzer van het CDA.

Chaos

Het gaat om de chaos van persoonsgebonden budgetten, pgb's, waarmee hulpbehoevenden zelf zorg kunnen regelen. Sinds 1 januari is de uitbetaling in handen van de Sociale Verzekeringsbank, SVB. Gemeenten en zorgverzekeraars moeten aanvragen voor pgb's goedkeuren en naar de SVB sturen. Die betaalt, als het goed gaat, vervolgens uit als rekeningen worden ingediend.

Tienduizenden pgb-houders klagen over het uitblijven van betalingen, te late betalingen of verkeerde bedragen. De Tweede Kamer had van verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid geëist dat de betalingen nu op orde moesten zijn. Volgens Van Rijn wordt 95 procent nu op tijd betaald. Volgens de oppositie is dat de uitkomst van een steekproef onder uitbetalingen. 'Dat zegt niets over de pgb-declaraties en aanvragen die nog in behandeling zijn', zegt Keijzer.

Irritaties

De irritaties van de Kamer werden woensdag extra gevoed nadat was bekend geworden dat de SVB een pgb-instelling zwijgplicht had opgelegd in ruil voor een spoedbetaling. Directeur Kitty Beelen van Zorgdorp Deurne, waar 45 ouderen zorg krijgen op basis van een pgb, dreigde in maart naar de rechter te stappen vanwege de uitblijvende betalingen. 'Ik ben verantwoordelijk voor negentig werknemers, dus de situatie was onhoudbaar.'

Om een juridisch conflict te voorkomen, bood de SVB haar een schikking aan. Beelen zou het pgb-geld snel ontvangen, maar moest in ruil daarvoor de zaak intrekken en haar mond houden over de betalingsperikelen. Ook diende zij een positief Twitterbericht te verspreiden: 'Probleem tot onze tevredenheid opgelost!' #pgbalarm.'

Fel

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken heeft woensdag fel uitgehaald naar het bestuur van de SVB over het verbod aan Beelen om negatief te berichten. 'Het kan niet aan de orde zijn dat klanten worden beperkt in het uiten van een mening dan wel een mening wordt opgelegd over de dienstverlening van de SVB', schrijft zij aan de Tweede Kamer. 'Het is niet acceptabel dat dit onderdeel uitmaakt van deze schikking.' Klijnsma heeft de SVB opdracht gegeven contracten met deze afspraken aan te passen.

De Algemene Rekenkamer had gisteren ook een snoeihard oordeel over de manier waarop de pgb's sinds dit jaar door de SVB worden uitbetaald. De invoering is 'onzorgvuldig' geweest. Dat is Haags jargon voor 'beroerd'. Eigenlijk was het onverantwoord de uitbetaling en de nieuwe manier van pgb-betalingen in te voeren, meent de Rekenkamer.

Zij constateert bovendien dat het ministerie van Volksgezondheid, dat verantwoordelijk is voor de pgb's, besluiten over de nieuwe manier van uitbetalen 'te laat heeft genomen', de 'gegevensoverdracht niet goed heeft voorbereid', en dat de ministeries van VWS, Sociale Zaken en de SVB zelf hun rollen niet goed hebben gespeld.

Verantwoordelijk

Sociale Zaken is verantwoordelijk voor de SVB. Daarom eist de Tweede Kamer nu dat ook staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA), die voor de SVB verantwoordelijk is, bij het komende pgb-debat aanschuift.

Waar pgb-houders vroeger allen contact hadden met een zorgkantoor, moeten zij nu bij het zorgkantoor of bij de gemeente de contracten met zorgverleners laten goedkeuren. Zorgkantoor en gemeente moeten die contracten doorsturen naar de SVB die moet uitbetalen als er declaraties binnenkomen. Deze 'gegevensoverdrachten' lopen niet goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden