Erg vroeg

Voor sommige radioluisteraars is Vroege Vogels, het wekelijkse natuur- en milieuprogramma van de VARA, wel een erg vroege vogel, zo op de zondagochtend. De uitslapers kunnen nu de schade in boekvorm inhalen. In Vroege Vogels is een aantal columns gebundeld die zijn uitgesproken door coryfeeën als Maarten 't Hart, Stine Jensen en Erwin Kroll. Overigens niet altijd rechtstreeks op zondagmorgen om half negen, verklapt programmamaker Joost Huijsing in zijn voorwoord, maar vaak de vrijdag ervoor op een christelijker tijdstip.


Tot 2007 was de column het domein van één man, die op Goede Vrijdag 1980 voor het eerst aanschoof in de studio. De 33-jarige bioloog met snor zou op proef tien weken komen opdraven in Hilversum. Hij bleef het 27 jaar doen, totdat de inspiratie bij Midas Dekkers was opgedroogd.


Na Dekkers' vertrek in 2007 vulde de VARA de leemte op met een leger van meer dan honderd columnisten, omdat niemand in zijn schaduw kan staan. Het boek is een kleine bloemlezing van bijdragen van onder andere Marjoleine de Vos, Martin Bril, Mart Smeets en Maarten Keulemans.


Uit de columns rijst een divers beeld op van onze verhouding met natuur en milieu. Hans Dorrestijn vindt de zwaan 'een stom beest', Rolf Roos maakt reigers uit voor 'verwende krengen' en Marjoleine de Vos heeft eenden liefst ontbeend en gebraden op haar bord.


Vogels figureren veel in Vroege Vogels, maar columnisten mogen zich ook graag vrolijk maken over het klimaat. De algemene conclusie is dat we diep in ons hart denken: na ons de zondvloed. 'Het milieu verkoopt,' constateert cabaretier Vincent Bijlo over de duurzaamheidshype, 'maar minder naar de klote gaat het niet.'


Er staan ook zes columns in van Midas Dekkers, waarvan vijf die hij na zijn vertrek insprak. Zijn stijl is onnavolgbaar. Eigenlijk is de conclusie na lezing van alle cursiefjes: sinds 2007 slapen we op zondagochtend terecht uit.


Midas Dekkers e.a.: Vroege Vogels.

Bertram & de Leeuw, 160 p., € 14,95, digitaal € 7,50,


ISBN 9789461560490


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden